Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Darbdavys gali nutraukti neterminuotą ir terminuotą darbo sutartį su darbuotoju, kai nėra pastarojo kaltės, tik dėl svarbių priežasčių, apie tai raštu pasirašytinai įspėjęs darbuotoją prieš du mėnesius.

Atleisti darbuotoją iš darbo, kai nėra darbuotojo kaltės, leidžiama, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą. Skaitytojo klausime paminėti struktūriniai darbdavio pertvarkymai (filialo perkėlimas į kitą miestą) pagal galiojančius įstatymus gali būti laikomi svarbia priežastimi atleisti darbuotoją be jo kaltės.

Nagrinėjant darbuotojo įspėjimo apie darbo sutarties nutraukimą terminą ir jo įstatyminį reglamentavimą, vertėtų paminėti tai, kad atleidžiant darbuotoją nepasibaigus įspėjimo terminui, jo atleidimo iš darbo data perkeliama iki to laiko, kada turėjo pasibaigti įspėjimo terminas.

Be to, įstatymai draudžia įspėti darbuotoją apie darbo sutarties nutraukimą jo laikino nedarbingumo bei atostogų metu. Darbuotojui esant nedarbingam ar atostogaujant, įspėjimo apie atleidimą terminas pratęsiamas darbuotojo ligos ar atostogų laikotarpiui.

Aleksandras Kovalevskis
Darbdavys, nutraukęs terminuotą darbo sutartį be darbuotojo kaltės, atleistam darbuotojui privalo išmokėti jo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka atsižvelgiant į to darbuotojo nepertraukiamąjį stažą toje darbovietėje.

Nutraukiant terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, esant toms pačioms sąlygoms, darbdaviui kyla pareiga sumokėti darbuotojui už likusį darbo sutarties galiojimo laiką jo vidutinį darbo užmokestį. Darbdavys privalo visiškai atsiskaityti su atleidžiamu iš darbo darbuotoju jo atleidimo dieną, jeigu darbdavio ir darbuotojo susitarimu nenustatyta kitokia atsiskaitymo tvarka.

Pažymėtina, kad Darbo kodeksas numato tam tikras garantijas darbuotojams, auginantiems vaikus. Su darbuotojais, auginančiais vaiką iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės.

Taigi, jei darbuotojas per įspėjimo terminą susilaukia vaiko, darbdavys neturi teisės nutraukti su juo darbo sutarties be darbuotojo kaltės. Tuo metu darbuotojas turi teisę pasinaudoti tėvystės atostogomis ir atostogomis vaikui prižiūrėti, iki kol jam sueis treji metai, kurių laikotarpiu darbuotojui paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.