Į DELFI skaitytojo klausimą atsako antstolė Irena Beliačic.

Taip, Jūs teisus. Išieškant skolas iš pensijos, darbo užmokesčio ar kitų jam prilyginamų pajamų, kas mėnesį išskaitoma tik nustatyta dalis, kad skolingas asmuo neliktų be lėšų pragyvenimui. Jeigu skolininko pajamos neviršija Vyriausybės nustatyto minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio, išskaitymai mažesni, o jeigu viršija – didesni. Nuo 2015 m. liepos 1 d. MMA siekia 325 eurus.

Kai asmuo turi tik vieną skolą, pagal Civilinio proceso kodekso 736 straipsnį iš darbo užmokesčio ir jam prilygintų išmokų (taip pat ir iš pensijos) dalies, kuri neviršija MMA dydžio, išskaitoma 20 proc. gaunamų lėšų. Kai išieškomos kelios skolos, gali būti išskaitoma ne daugiau kaip 50 proc. pajamų dalies, neviršijančios MMA.

Jeigu gaunamos pajamos didesnės už MMA, tai iš antrosios pajamų dalies, kuri viršija MMA, skolai dengti išskaitoma 70 proc. lėšų. Tais atvejais, kai skolininkas išlaiko nedarbingus šeimos narius, galima pasinaudoti Civilinio proceso kodekso 736 straipsnio 3 dalyje įtvirtinta lengvata: antstoliui galima teikti rašytinį prašymą, kuriuo remiantis iš MMA viršijančių pajamų išskaitoma dalis gali būti mažinama po 10 proc. kiekvienam išlaikytiniui.

Skolininkui, norint sumažinti minėtą procentinę dalį būtina pateikti antstoliui rašytinį prašymą, kurį galite atsiųsti paprastu paštu, el paštu arba faksu.

Išskaitas iš skolingo asmens pensijos, gavęs antstolio patvarkymą, vykdo skolininko gyvenamosios vietos Sodros skyrius.

Pagal Civilinio proceso kodekso 624 straipsnį išieškant skolą vienu metu gali būti taikoma keletas priverstinio vykdymo priemonių, tarp kurių yra piniginių lėšų areštas ir turto areštas. Tačiau įprastai, jeigu išieškotina skola nėra didelė, apsiribojama periodinėmis išskaitomis iš skolininko pajamų.

Ilgametė patirtis patvirtina, kad įstatymuose įtvirtintomis teisėmis ir lengvatomis sėkmingiau pasinaudoja tie žmonės, kurie aktyviai bendradarbiauja su antstoliais ir antstolių kontorų darbuotojais. Tad, jei turite skolų ir su jomis susijusių klausimų, kreipkitės į antstolio kontorą, domėkitės savo bylos vykdymo eiga. Tai padės veiksmingai įvykdyti sprendimą, apsaugoti jūsų teises ir interesus, taip pat – sutaupyti pinigų.