Kreipiausi dėl kompensacijos į Šiaulių socialinę rūpybą, kur man pareiškė, kad ji man nepriklauso, kadangi mane priskiria šeimai, kurios iš tiesų neturiu: tėvai seniai išsiskyrę ir gyvena atskirai. Prašau padėti man išsiaiškinti šioje situacijoje. Indrė.

Atsako advokatų kontoros „Žlioba ir Žlioba“ advokato padėjėja Vilma Jagminaitė.

Gerbiama Indre, gaila, kad nepaminėjote labai svarbaus dalyko – ar jūsų gyvenamoji vieta nėra deklaruota kartu su vienu iš tėvų. Kitas svarbus aspektas, kurio nepaminėjote, dėl kokios socialinės paramos kreipėtės į savivaldybės socialinės paramos skyrių. Kadangi klausime paminėjote kompensaciją, darau prielaidą, jog turite omenyje kompensaciją būsto šildymo, geriamojo ir karšto vandens išlaidoms (toliau tekste – būsto išlaidos).

Visų pirma, kompensacijos būsto išlaidoms suteikiamos asmenims, kurie tame būste yra deklaravę savo gyvenamą vietą arba gyvena jame nuomos teisėmis.

Vilma Jagminaitė
Pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams 2 str. 15 d., vienas gyvenantis asmuo – tai vienas gyvenantis vyresnis kaip 18 metų asmuo arba veiksniu pripažintas nepilnametis, kuris yra nesusituokęs (įskaitant santuoką nutraukusius asmenis), taip pat susituokęs, tačiau teismo sprendimu gyvenantis skyrium, neturintis vaikų (įvaikių) arba jų turintis, tačiau teismo sprendimu dėl sutuoktinių gyvenimo skyrium ar dėl santuokos nutraukimo vaikai (įvaikiai) yra likę gyventi su kitu sutuoktiniu.

Tuo tarpu pagal minėtą įstatymą, jei jūs gyvenate su tėvais, t. y. jūsų gyvenamoji vieta deklaruota kartu su tėvais ar vienu iš tėvų, su tėvais nuomojatės būstą, jūs esate bendrai gyvenantys asmenys. Kadangi konsultantė nurodė, kad esate priskiriama šeimai, tikėtina, kad jūsų gyvenamoji vieta yra deklaruota kartu su tėvais ar vienu iš tėvų.

Vis dėlto, net ir tuo atveju, jei jūsų gyvenamoji vieta deklaruota su tėvais ar vienu iš tėvų, esant tam tikroms sąlygoms, jūs ir jūsų tėvai galite pretenduoti į kompensaciją, t. y. jei jūsų tėvai dirba ne mažiau nei 2/3 Darbo kodekse nustatytos maksimalios laiko trukmės, yra sukakę senatvės pensijos amžiaus arba gauna bet kokios rūšies pensiją, pensijų, šalpos išmokas, yra įsiregistravę darbo biržoje ir kitais Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo nustatytais atvejais, taip pat jūsų ir tėvų ar vieno iš tėvų bendros pajamos yra mažesnės už valstybės remiamas pajamas (kas šiai dienai vienam asmeniui sudaro 350 Lt) ir nuosavybės teise turimo turto vertė neviršija turto vertės normatyvo.

Taigi, norėdama gauti kompensaciją būsto išlaidoms, visų pirma turite Valstybinėje mokesčių inspekcijoje deklaruoti jums priklausantį turtą, savivaldybės socialinės paramos skyriui pateikti paraišką kompensacijai gauti bei pateikti pažymą apie savo gaunamas pajamas (šiuo atveju pateikti pažymą apie tai, jog jokių pajamų negaunate, esate registruota darbo biržoje, studijuojate aukštojoje mokykloje).

Tuo tarpu jei pretenduojate į kompensaciją būsto išlaidoms gyvenamoje vietoje, kurioje yra deklaruota jūsų gyvenamoji vieta kartu su tėvais ar vienu iš tėvų, turtą turėtų deklaruoti ir jūsų tėvai, savivaldybės socialinės paramos skyriui turėtumėte pateikti paraiškas kompensacijai būsto išlaidoms gauti ne tik savo, bet ir savo tėvų vardu, atitinkamai, turėtų būti pridėtos pajamas patvirtinančios pažymos visų asmenų, prašančių kompensacijos už būsto išlaidas.

Paminėsiu ir tai, kad jei norite gauti kompensaciją būsto išlaidoms būstui, kurį nuomojatės, turite būti sudariusi su būsto nuomotoju raštišką nuomos sutartį, o ši sutartis turi būti įregistruota VĮ Registrų centre.

Taip pat, jei jums šiuo metu yra suteikta kompensacija būsto išlaidoms jūsų deklaruotoje gyvenamojoje vietoje, kompensacija už būstą, kurį nuomojatės, jums suteikta nebus. Be to, kompensacija būsto išlaidoms už nuomojamą būstą jums nebus suteikta ir tuo atveju, jei nuomojamame būste gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims ar kitiems nuomininkams tokia kompensacija nepriklauso.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.