Jį prieš 3 metus jai padovanojo dovanojimo būdu, ne testamentu, dabar jau mirusi jos mama, mano močiutė. Kam priklauso pagal įstatymą mano mirusios tetos butas? Ar tetos vieninteliam broliui, ar neveiksniam tetos vyrui, JAV piliečiui?

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako Centrinė hipotekos įstaiga.

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, mirusio asmens turtas gali būti paveldimas pagal testamentą arba pagal įstatymą.

Jei asmenys, galimi turto paveldėtojai, neturi informacijos, ar mirusysis asmuo sudarė testamentą, jie šiuos duomenis gali gauti iš Testamentų registro, kurį tvarko Centrinė hipotekos įstaiga.

Testamentų registre registruojami Lietuvos Respublikos teritorijoje ar Lietuvos Respublikos diplomatinėse ir konsulinėse įstaigose sudaryti (priimti saugoti) testamentai ir palikimo priėmimo faktai, taip pat 1972 m. gegužės 16 d. Konvenciją dėl testamentų registravimo sistemos sukūrimo ratifikavusiose užsienio valstybėse (Prancūzija, Kipras, Turkija, Belgija, Olandija, Italija, Portugalija, Liuksemburgas, Ispanija, Estija, Ukraina) sudaryti (priimti saugoti) testamentai.

Notarai, konsuliniai pareigūnai per tris darbo dienas privalo Centrinei hipotekos įstaigai pranešti apie patvirtintus, priimtus saugoti ar panaikintus testamentus bei duomenis apie palikimo priėmimo faktus (Civilinio kodekso 5.32 straipsnio 2 dalis). Centrinė hipotekos įstaiga Testamentų registro duomenis apie patvirtinus, priimtus saugoti ar panaikintus testamentus, palikimo priėmimo faktus teikia tik po testatoriaus mirties, išskyrus atvejus, kai dėl Testamentų registro duomenų kreipiasi pats testatorius.

Centrinė hipotekos įstaiga, bendradarbiaudama su Europos testamentų registrų tinklo asociacija (L’ Association du Réseau Européen des Registres Testamentaires), įgyvendino tarptautinį projektą ir šalies Testamentų registrą integravo į Europos testamentų registrų tinklą bei sudarė sąlygas paprastai ir greitai gauti duomenis apie testamentus, sudarytus prisijungusiose valstybėse.

Jei miręs turto palikėjas nebuvo sudaręs testamento, laikoma, kad jo įpėdiniai paliktą turtą paveldės pagal įstatymą.

Civilinio kodekso 3.87 straipsnio 2 dalyje nustatyta, jog santuokos metu įgytas turtas laikomas bendrąją jungtine sutuoktinių nuosavybe, kol jis nėra padalytas arba kol bendrosios
jungtinės nuosavybės teisė nėra pasibaigusi kitokiu būdu. Ar sutuoktiniai susitarimu nėra pakeitę įstatymų nustatyto sutuoktinių turto teisinio režimo galima sužinoti patikrinus Vedybų sutarčių registro, kurį tvarko Centrinė hipotekos įstaiga, duomenis. Vedybų sutarčių registre registruojamos vedybų sutartys, sugyventinių sutartys dėl bendrai įgyto ir naudojamo turto padalijimo pasibaigus bendram gyvenimui ir turto padalijimo faktai.

Jei sutuoktiniai susitarimu nėra nustatę kitokio santuokos metu įgyto turto teisinio režimo, vadovaujamasi bendrosiomis Civilinio kodekso nuostatomis. Turtas, kuris yra vienam iš sutuoktinių dovanotas ar paveldėtas po santuokos sudarymo, jeigu dovanojimo sutartyje ar testamente nėra nurodyta, kad turtas perduodamas bendrojon jungtinėn nuosavybėn, laikomas asmenine sutuoktinio nuosavybe.

Mirus sutuoktiniui, paveldimą turtą sudarytų tiek bendrosios jungtinės nuosavybės teise turimas turtas, tiek asmeninės nuosavybės teise turimas turtas. Mirus turto palikėjui, nesant
testamento, įpėdiniai privalo kreiptis į palikimo atsiradimo vietos notarą, pateikti mirusio asmens mirties liudijimą ir informuoti notarą apie norą priimti palikimą. Notaras turto įpėdiniams turėtų pateikti informaciją apie mirusiojo asmens palikimą.

Šiuo atveju tampa svarbi įpėdinių paveldėjimo eilė. Palikėją pergyvenęs sutuoktinis paveldi pagal įstatymą arba su pirmos ar antros eilės įpėdiniais (jeigu jų yra) įstatyme nustatytą atitinkamą palikimo dalį (Civilinio kodekso 5.13 straipsnis). Jeigu pirmos ir antros eilės įpėdinių (pirmos eilės įpėdiniai – palikėjo vaikai, antros eilės įpėdiniai – palikėjo tėvai ir vaikaičiai) nėra, sutuoktinis paveldi visą palikimą. Palikėjo brolio ir sesers vaikai (sūnėnai ir dukterėčios) yra penktos eilės įpėdiniai, kurie palikėjo turtą paveldi tik tuo atveju, jeigu nėra pirmesnės eilės įpėdinių, jeigu šie įpėdiniai atsisakė palikimo arba iš jų atimta paveldėjimo teisė.

Informaciją apie tai, kaip gauti Vedybų sutarčių registro ar Testamentų registro duomenis, taip pat duomenis apie kitose valstybėse, prisijungusiose prie Europos testamentų registrų tinklo, sudarytus testamentus, galite rasti Centrinės hipotekos įstaigos interneto svetainėje http://www.hipotekosistaiga.lt, pasirinkę nuorodą „Vedybų sutarčių registras“ ar „Testamentų registras“ arba paskambinę į Centrinę hipotekos įstaigą tel. (8 5) 231 3611.

Duomenis galima užsisakyti pateikus prašymą internetu (per portalą „Elektroniniai valdžios vartai“ arba adresu www.hipotekosistaiga.lt, pasirinkus skyrių „Elektroninės paslaugos“), paštu arba atvykus į Centrinę hipotekos įstaigą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.