Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokatas Dovydas Cvetkovas.

Mirusio asmens turtą gali paveldėti jo įpėdiniai. Teisės priimti palikimą įgyvendinimą lemia konkretaus įpėdinio valia – jis gali nuspręsti, priimti palikimą ar ne. Palikimo priėmimo veiksmai yra asmeninio pobūdžio, kitas asmuo negali išreikšti ar pakeisti įpėdinio valios, priimti palikimą ar jo nepriimti. Nė vienam iš įpėdinių neišreiškus valios palikimą priimti, mirusiojo turtas pereina valstybei.

Paveldėjimas galimas pagal testamentą, jei palikėjas jį buvo surašęs, arba pagal įstatymą, jei testamentas nebuvo surašytas. Tam, kad galėtų paveldėti mirusiojo turtą, įpėdiniai turi palikimą priimti per 3 mėnesius nuo palikėjo mirties dienos. Įstatyme nustatytos įpėdinių paveldint pagal įstatymą eilės: pavyzdžiui, pirmos eilės įpėdiniai lygiomis dalimis yra palikėjo vaikai (tarp jų ir įvaikiai) ir palikėjo vaikai, gimę po jo mirties; o palikėjo broliai ir seserys, kartu su proseneliais ir prosenelėmis – tik ketvirtosios eilės įpėdiniai.

Paskesnės eilės įpėdiniai paveldi pagal įstatymą tik nesant aukštesnės eilės įpėdinių, jeigu šie įpėdiniai atsisakė palikimo arba iš jų atimta paveldėjimo teisė.

Palikimą priimti galima pateikiant pareiškimą notarui apie palikimo priėmimą arba pradėjus paveldimą turtą valdyti faktiškai, t. y. juo rūpintis kaip savo turtu (valdyti, naudoti ir juo disponuoti, prižiūrėti, mokėti mokesčius, kreiptis į teismą dėl palikimo, dėl palikimo administratoriaus paskyrimo ir pan.). Įpėdinis, pradėjęs valdyti kokią nors palikimo dalį ar net kokį nors daiktą, laikomas priėmusiu visą palikimą, kadangi neleidžiama palikimą priimti iš dalies arba su sąlyga ar išlygomis.

Nagrinėjamu atveju, aplinkybė, ar automobilis įregistruotas, ar ne, palikimo priėmimui įtakos neturi. Jeigu aukštesnės eilės įpėdiniai įstatymo nustatyta tvarka palikimo nebuvo priėmę, mirusiojo brolis (sesuo) turi įrodyti, kad ne vėliau kaip per tris mėnesius po brolio mirties jis faktiškai automobilį ar kitą mirusiojo turtą ėmė valdyti kaip savo, t. y. tam tikrais aktyviais veiksmais išreiškė valią priimti mirusio brolio palikimą (pavyzdžiui, saugojo automobilį kaip savo, remontavo jį, disponuoja automobilio dokumentais, rakteliais ir pan.).

Dėl tokio juridinio fakto nustatymo įpėdinis privalo pareiškimu kreiptis į teismą. Teismui tokį faktą nustačius ir patvirtinus, įpėdinis turi kreiptis į paskutinės palikėjo nuolatinės gyvenamosios vietos notarą dėl paveldėjimo teisės liudijimo išdavimo bendra tvarka.

Paveldėjimo teisės liudijimas yra nuosavybės teisę patvirtinantis dokumentas, jo pagrindu automobilis gali būti registruotas įpėdinio vardu Kelių transporto priemonių registre.

Dovydas Cvetkovas
Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.