Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Lygių galimybių įstatymas numato, kad žmonės turi turėti lygias galimybes dirbti. Įgyvendindamas lygias galimybes, darbdavys, neatsižvelgdamas į asmens amžių, lytinę orientaciją, negalią, rasę ar etninę priklausomybę, religiją ar įsitikinimus, privalo imtis priemonių, kad darbuotojas darbe nepatirtų priekabiavimo.

Priekabiavimas reiškia įžeidžiamą arba gąsdinantį priekabiautojo elgesį, įvairaus pobūdžio žeminančias kalbas arba piktnaudžiavimą rasiniu dominavimu, kuriuo siekiama pažeminti, persekiojamąjį. Darbdavys privalo imtis priemonių, kad darbuotojas, pateikęs skundą dėl priekabiavimo darbe, nebūtų persekiojamas ir būtų apsaugotas nuo priešiško elgesio ar neigiamų pasekmių.

Esant atvejui, kai darbdavys ignoruoja pateiktą skundą ir nesiima jokių priemonių priekabiavimo situacijai išspręsti, reikėtų kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą juridinių asmenų vadovams, darbdaviams ar kitiems atsakingiems asmenims už moterų ir vyrų lygių teisių bei lygių galimybių pažeidimą numatyta bauda siekia nuo 40 iki 560 eurų, už pakartotinį nusižengimą – nuo 560 iki 1 200 eurų.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu alexkovalevskis@hotmail.com.

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių. Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.