Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Būsto šildymo kompensacijos skiriamos vadovaujantis Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymu ir Piniginės socialinės paramos teikimo tvarkos aprašu. Šie teisės aktai nustato piniginę socialinę paramą gaunančių asmenų teises ir pareigas, taip pat piniginės socialinės paramos, teikiamos nepasiturintiems gyventojams rūšis, jų dydžius ir teikimo sąlygas.

Nepasiturinčiais gyventojais laikomi bendrai gyvenantys asmenys arba vienas gyvenantis asmuo, kurie, įvertinus jų turimą turtą ir pajamas, įstatymo nustatyta tvarka turi teisę gauti piniginę socialinę paramą. Taigi prieš suteikiant asmeniui teisę į būsto šildymo kompensaciją yra vertinamas jo turtas ir pajamos.

Skiriant piniginę socialinę paramą, į bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens visą nuosavybės teise valdomą turtą taip pat įskaitomos ir piniginės lėšos, turimos bankuose, kitose kredito įstaigose ir ne bankuose bei ne kitose kredito įstaigose, jeigu jų bendra suma viršija 579 eurų (2 000 litų), išskyrus gautą vaikui (įvaikiui) išlaikyti priteistą konkrečią pinigų sumą.

Nagrinėjamu atveju asmuo, siekdamas gauti kompensaciją už šildymą, privalo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento Socialinės paramos skyriaus Socialinių išmokų poskyriui pateikti prašymą-paraišką piniginei socialinei paramai gauti ir jo priedus.

Aleksandras Kovalevskis
Prašymą-paraišką pateikęs asmuo be kitų įstatyme nurodytų dokumentų pateikia ir duomenis apie mėnesio, einančio prieš prašymo-paraiškos pateikimo mėnesį, paskutinę dieną turimą turtą, ir tai patvirtinančius dokumentus.

Kadangi savivaldybės administracija neturi teisės ir galimybės savarankiškai gauti duomenų apie asmens turimas pinigines lėšas bankuose ar kitose kredito įstaigose, siekiant įvertinti asmens valdomą turtą ir pajamas, iš asmens gali būti pareikalauta pateikti banko išrašą.

Toks reikalavimas yra pagrįstas aukščiau minėtuose teisės aktuose įtvirtintu reguliavimu ir negali būti laikomas pažeidžiančiu asmens teisę į privatų gyvenimą. Jeigu asmuo per nustatytą terminą nepateikia minėtų dokumetų (banko išrašo), atsiranda pagrindas priimti sprendimą tokiam asmeniui neteikti piniginės socialinės paramos.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.