Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis

Nukentėjusiojo asmens viena iš teisių yra dalyvauti bylą nagrinėjant teisme. Įstatymas numato, kad nukentėjusysis į teisiamąjį posėdį yra iškviečiamas šaukimu. Jeigu į teismo posėdį neatvyksta nukentėjusysis ar jo atstovas, kuriam tinkamai šaukimu pranešta apie teismo posėdį, teismas, atsižvelgdamas į tai, ar galima be nukentėjusiojo ar jo atstovo išsamiai ištirti visas bylos aplinkybes ir apginti nukentėjusiojo interesus, turi teisę nuspręsti bylą nagrinėti nukentėjusiajam nedalyvaujant arba padaryti teisiamojo posėdžio pertrauką ar bylos nagrinėjimą atidėti ir dar kartą kviesti nukentėjusįjį į teismo posėdį.

Šaukimo negavimas ar pavėluotas gavimas yra laikomas svarbia priežastimi, leidžiančia nukentėjusiajam nedalyvauti teisiamajame posėdyje. Teismo sprendimu svarbia nukentėjusiojo asmens nedalyvavimo priežastimi gali būti pripažinta ir kitokia neatvykimo priežastis. Tam tikrais atvejais, pavyzdžiui teisiamajame posėdyje tiriant įrodymus, nukentėjusiajam ar jo atstovui gali būti leista ir nedalyvauti.

Aleksandras Kovalevskis
Pačiam nukentėjusiajam nepageidaujant dalyvauti teismo procese, jis turi teisę bylą vesti per įgaliotąjį atstovą (advokatą ar advokato padėjėją), kuris gali dalyvauti teismo procese vietoje atstovaujamo asmens. Nukentėjusiojo turėtas išlaidas advokato ar jo padėjėjo paslaugoms apmokėti, teismas, priimdamas apkaltinamąjį nuosprendį, turi teisę nuspręsti išieškoti iš kaltinamojo.

Taip pat pažymėtina tai, kad nukentėjusiojo asmens teismo procese patirtos išlaidos (kelionės į teismą išlaidos, nukentėjusiajam išmokami pinigai, skirti atlyginti už jo atitraukimą nuo įprasto darbo) atlyginamos iš teismo lėšų.

Šių išlaidų atlyginimo tvarką ir dydžius nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. balandžio 25 d. nutarimas Nr. 25 dėl liudytojams, nukentėjusiesiems, ekspertams, specialistams ir vertėjams išmokėtinų sumų dydžio nustatymo ir apmokėjimo baudžiamajame procese ir administracinių teisės pažeidimų teisenoje. Išlaidos, atsiradusios dėl nagrinėjimo atidėjimo, nes kas nors iš proceso dalyvių be svarbios priežasties neatvyko į teismo posėdį, išieškomos iš neatvykusio proceso dalyvio.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.