Į DELFI skaitytojos klausimą atsako teisininkas ALEKSANDRAS KOVALEVSKIS

Vienas gyvenantis asmuo turi teisę gauti būsto šildymo išlaidų, išlaidų geriamajam vandeniui bei išlaidų karštam vandeniui kompensacijas, jei jis gyvena vienas ir yra vyresnis kaip 18 metų bei nesusituokęs. Kompensacija taip pat gali gauti susituokęs, tačiau teismo sprendimu gyvenantis skyrium asmuo, neturintis vaikų arba jų turintis, tačiau teismo sprendimu dėl sutuoktinių gyvenimo skyrium vaikai yra likę gyventi su kitu sutuoktiniu.

Gyvenamąją vietą būste deklaravusio vieno asmens nuosavybės teise turimo turto vertė negali viršyti turto vertės normatyvo, kuris nustatomas atitinkamo tipo nekilnojamojo turto normatyvą dauginant iš asmens deklaruotos gyvenamosios vietos vidutinės nekilnojamojo to tipo turto rinkos vertės.

Be aukščiau nurodytų reikalavimų, asmuo privalo būti nedirbantis ir studijuojantis aukštojoje mokykloje arba gaunantis bet kokios rūšies pensiją, tame tarpe ir našlaičio pensiją.

Preziumuojant, kad klausimą pateikusios skaitytojos sūnus atitinka vieno gyvenančio asmens sąvoką, neturi nuosavybės teise jokio nekilnojamo turto, yra nedirbantis, o studijuojantis aukštojoje mokykloje bei gaunantis našlaičio pensiją, darytina išvada, kad jis turi teisę gauti numatytas kompensacijas.

Aleksandras Kovalevskis
Tokiu atveju asmeniui kompensuojama išlaidų už būsto naudingojo ploto šildymą dalis, viršijanti 20 procentų skirtumo tarp vieno gyvenančio asmens pajamų ir valstybės remiamų pajamų vienam gyvenančiam asmeniui dydžio.

Taip pat kompensuojama išlaidų už geriamojo vandens kiekį dalis, viršijanti 2 procentus vieno gyvenančio asmens pajamų bei išlaidų už karštą vandenį dalis, viršijanti 5 procentus vieno gyvenančio asmens pajamų.

Atkreiptinas dėmesys, kad kompensacijos už šildymą, šaltą ir karštą vandenį dydis negali viršyti teisės aktuose nustatytų normatyvų. Dėl kompensacijų gavimo vienas gyvenantis asmuo, atitinkantis visus nurodytus kriterijus, turi teisę kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.