Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokato Jono Leikausko kontoros advokato padėjėjas Gediminas Usavičius.

Testamentas yra vienašalis asmeninis, rašytinis sandoris, kuriuo testatorius išreiškia savo valią dėl jam priklausančio turto paveldėjimo. Testamentas teisinius padarinius sukuria mirus testatoriui.

Testamentu fizinis asmuo, gali palikti visą savo turtą ar jo dalį vienam ar keliems asmenims, nepriklausomai nuo to, yra jie įpėdiniai pagal įstatymą ar ne, be to, testamentu turtas gali būti paliktas ir juridiniams asmenims, savivaldybėms, valstybei.

Kiekvieno sandorio, taigi ir testamento, būtini elementai yra subjektai, jų valia ir valios išreiškimas, sandorio turinys ir forma. Kad sandoris galiotų, įstatymo reikalavimus turi atitikti visi jo elementai. Testamento atveju itin reikšmingas sandorio elementas – testatoriaus valia, t. y. ar testamento turinys atitinka testatoriaus valią.

Įstatyme yra numatyta teisė nuginčyti testamentą, tačiau subjektų ratas, kuris gali pasinaudoti šia teise yra apribotas.

Ieškinį dėl testamento ar jo atskirų dalių pripažinimo negaliojančiu gali pareikšti tik kiti įpėdiniai pagal įstatymą arba testamentą, kurie paveldėtų, jeigu testamentas ar jo atskiros dalys būtų pripažintos negaliojančiomis. Kadangi Jūs esate testatorės vaikas, tai yra pirmosios eilės įstatyminė paveldėtoja, todėl Jūs galite pareikšti ieškinį dėl testamento pripažinimo negaliojančiu.

Atsakovas šioje byloje turėtų būti Jūsų brolis. Ieškiniui pareikšti nustatytas sutrumpintas vienerių metų senaties terminas. Šis terminas pradedamas skaičiuoti nuo palikimo atsiradimo dienos arba nuo tos dienos, kai Jūs sužinojote, kad palikimas yra priimtas kito asmens.

Testamentas gali būti pripažintas negaliojančiu jeigu jis sudarytas neveiksnaus asmens arba asmens, kurio veiksnumas apribotas dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, narkotinėmis ar toksinėmis medžiagomis, taip pat negalioja testamentas, kurio turinys neteisėtas ar nesuprantamas. Kadangi, kaip minėta aukščiau, testamentas yra sandoris, tai jis gali būti pripažintas negaliojančiu bendraisiais sandorių negaliojimo pagrindais (CK 1.80-1.93 str.).

Tačiau turėkite omenyje, kad Jums reikės įrodyti testamento negaliojimą sudarančių faktinių aplinkybių buvimą, tik tokiu atveju testamentas bus pripažintas negaliojančiu.

Turėkite omenyje, kad įstatymas tam tikriems asmenims numato teisę paveldėti nepaisant to, kad testamentu šiems asmenims testatorius nėra palikęs jokio turto. Todėl Jus galite dabar, ar nepavykus nuginčyti testamento pretenduoti į tam tikrą palikimo dalį. Tačiau tokią teisę Jus turėtumėte tik tokiu atveju jeigu motinos mirties dieną Jums buvo reikalingas išlaikymas, t.y. jei Jūs neturėjote pajamų arba jų turėjote nepakankamai, be to šiuo atveju bus atsižvelgiama ir į Jūsų turimą turtą.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.