Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.

Įpėdiniu pagal testamentą gali būti fiziniai asmenys, kurie buvo gyvi palikėjo mirties momentu, taip pat kurie buvo pradėti jam esant gyvam ir gimė po jo mirties, todėl yra galimybė palikimą (nekilnojamąjį turtą) testamentu palikti 3 metų amžiaus asmeniui. Tokio amžiaus sulaukęs asmuo vadovaujantis įstatymais iki pilnametystės (18 metų amžiaus) laikomas neveiksniu, todėl jo vardu palikimą priimtų jo tėvai arba globėjai.

Bendra taisyklė, kad turtą, kuris yra nepilnamečio vaiko nuosavybė, tarpusavio sutarimu iki jo pilnametystės tvarko tėvai uzufrukto teisėmis.

Uzufruktas yra tėvų teisė naudoti jų vaikui priklausantį daiktą ir gauti iš jo vaisius, produkciją ir pajamas. Tačiau bendra taisyklė turi ir išimčių, kurios priklauso nuo testatoriaus valios.

Tėvai neturi teisės tvarkyti uzufrukto teisėmis savo nepilnamečių vaikų turto, kuris yra vaiko paveldėtas su sąlyga, kad tam turtui nebus nustatomas uzufruktas. Taigi testatorius, sudarydamas testamentą, turi laisvą valią apsispręsti dėl tokios testamento sąlygos, ir jai esant, apriboti tėvų teises dalyvaujant nepilnamečio vaiko paveldėto turto tvarkyme uzufrukto teisėmis. Jei tokios sąlygos testamente nėra, už nepilnamečius sandorius, susijusius su jų turto naudojimu ir valdymu, jų vardu sudaro tėvai arba globėjai kurie, sudarydami ir vykdydami sandorius, privalo veikti išimtinai dėl nepilnamečio interesų.

Aleksandras Kovalevskis
Uzufrukto teisėmis tvarkydami savo nepilnamečių vaikų turtą tėvai be išankstinio teismo leidimo neturi teisės perleisti, įkeisti savo nepilnamečių vaikų turtą ar kitaip suvaržyti teises į jį. Todėl, siekiant parduoti nepilnamečiui priklausantį turtą tėvams yra būtina kreiptis į teismą ir gauti pastarojo leidimą sudaryti turto pardavimo sandorį. Negavus tokio leidimo, turto pardavimo sandoris gali būti pripažintas negaliojančiu.

Pažymėtina, kad nepilnamečio vaiko turtą tvarkantys tėvai neturi teisės tiesiogiai ar per tarpininkus įsigyti savo nuosavybėn šio turto ar teisių į jį. Tėvams gavus teismo leidimą parduoti nepilnamečiui priklausantį turtą ir jį pardavus, iš šio sandorio gautas pajamas tėvai gali naudoti tik šeimos ir vaiko reikmėms, atsižvelgdami į vaiko interesus.

Be atskiro teismo leidimo tėvai neturi teisės investuoti nepilnamečių vaikų pinigines lėšas, jeigu jų suma viršija dešimties minimalių mėnesinių algų dydį (3 000 EUR).

Jeigu tėvai ar vienas iš jų netinkamai tvarko savo nepilnamečiam vaikui priklausantį turtą, darydami žalą nepilnamečio turtiniams interesams, valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija arba prokuroras turi teisę kreiptis į teismą ir prašyti nušalinti tėvus nuo nepilnamečiui priklausančio turto tvarkymo. Jei yra pagrindas, teismas nušalina tėvus nuo jų nepilnamečio vaiko turto tvarkymo, panaikina tėvų uzufrukto teisę į vaiko turtą bei skiria kitą asmenį nepilnamečiui priklausančio turto administratoriumi.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.