Į DELFI skaitytojo klausimą atsako Vilniaus apygardos teismo teisėjas Ernestas Rimšelis.

Baudžiamojo proceso įstatymas numato kelis kvietimo į apklausą teisme būdus. Paprastai proceso dalyviai kviečiami specialiai tam skirtu dokumentu - šaukimu. Tokį dokumentą proceso dalyviui pasirašytinai įteikia pašto darbuotojas, dokumente nurodoma, kur ir kada reikia atvykti, išaiškinamos kviečiamo asmens teisės ir pareigos, atsakomybė už neatvykimą.

Teismo šaukimas nėra vienintelis kvietimo į apklausą būdas. Įstatymas suteikia galimybę į apklausą asmenį iškviesti ir telefonu ar bet kokiu kitu būdu. Šios nuostatos galioja ne tik teismui, bet ir prokurorui ar ikiteisminį tyrimą atliekančiam pareigūnui. Taigi praktikoje žmonės į apklausas kviečiami labai įvairiais būdais. Dažniausiai - telefonu (gali būti ne tik skambinama, bet ir susisiekiama SMS žinute), elektroniniu paštu, tiesiogiai žodžiu (pavyzdžiui, atvykus į darbovietę), susisiekiant per socialinius tinklus ir pan. Asmuo privalo atvykti į apklausą nepriklausomai nuo to, kokiu būdu yra iškviestas, tačiau anksčiau nurodyti kvietimo į apklausą būdai turi esminį skirtumą nuo kvietimo specialiai tam skirtu dokumentu, t. y. šaukimu.

Skirtingai nei visais kitais atvejais, šaukimu į apklausą pakviestas ir be svarbių priežasčių į ją neatvykęs asmuo gali būti nubaustas bauda iki 1 140 eurų, be to, toks asmuo į teismo posėdį gali būti atvesdintas policijos.

Ernestas Rimšelis
Atsakant į skaitytojo klausimą, reikėtų pažymėti ir tai, kad gavęs bet kokios formos kvietimą į apklausą ir paaiškėjus, kad nurodytu laiku į apklausą jis atvykti negali, visuomet reikėtų susisiekti su jį kvietusiu pareigūnu ar institucija ir paaiškinti neatvykimo į apklausą priežastis. Geriausia tą nurodyti laisvos formos raštu, kurį paprastai pakanka atsiųsti elektroniniu paštu ar faksu. Tai gali būti labai svarbu dėl daugelio priežasčių. Viena vertus, taip gali būti suderintas kitas patogus atvykimo į apklausą laikas, kita vertus, tai gali padėti pašalinti neatvykimo į apklausą priežastis.

Neatvykimas į apklausą ir nepranešimas teismui apie to priežastis, kaip nurodo skaitytojas, gali sukelti labai rimtus neigiamus padarinius. Tokioje situacijoje asmeniui be svarbios priežasties neatvykusiam į apklausą gali grėsti ne jau minėta bauda už neatvykimą į teismo posėdį, bet ir priimtas sprendimas priteisti iš jo proceso išlaidas, kurios buvo patirtos dėl kitų asmenų atvykimo į sutrukdytą ir neįvykusį teismo posėdį.

Tokiomis išlaidomis gali būti pripažintos kitiems asmenims išmokėtos sumos už jų kelionės į iškvietimo vietą ir gyvenimo joje išlaidas (pavyzdžiui, užsienyje gyvenančio asmens skrydžio į Lietuvą ir atgal bei pragyvenimo viešbutyje išlaidos), pinigai skirti atlyginti už atitraukimą nuo darbo ir pan. Pranešimas teismui apie iš anksto žinomas neatvykimo į teismo posėdį priežastis gali padėti tokių situacijų išvengti, nes žinomai neįvyksiančio posėdžio laikas gali būti pakeistas ir pan.

Darbdavio noras matyti darbuotoją darbo vietoje yra suprantamas, tačiau pagal Darbo kodekso 183 straipsnio nuostatas darbdavys privalo atleisti darbuotoją nuo darbo, siekiant užtikrinti darbuotojo dalyvavimą apklausoje, todėl tokia priežastis pagal baudžiamojo proceso įstatymą nepatenka į svarbių asmens nedalyvavimo baudžiamajame procese priežasčių sąrašą (jį numato Baudžiamojo proceso kodekso 37 straipsnio 1 dalis).

Taigi skaitytojo nurodytoje situacijoje, patartina kuo anksčiau informuoti teismą apie kylančias problemas, kurias daugeliu atveju galima išspręsti be darbuotojo ir darbdavio konflikto, suderinant tinkamą ir patogų apklausos laiką ne tik su darbuotoju, bet ir su darbdaviu.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta, o atsakymai bus išspausdinti DELFI.