Į DELFI skaitytojos klausimą dėl turto dalybų skyrybų atveju atsako kontoros D LEGALS teisininkas Konstantinas Trišinas

Po santuokos sudarymo vyras ir moteris įgyja specifinį teisinį statusą ir kartu atitinkamas teises bei pareigas. Tuo pačiu pasikeičia ir tam tikro turimo bei vėliau įgyjamo turto teisinis režimas.

Lietuvos teisinėje sistemoje yra išskiriamos dvi sutuoktinių turto teisinio režimo rūšys: įstatyminis ir sutartinis.

Įstatymu nustatytas turto teisinis režimas taikomas tais atvejais, kuomet sutuoktiniai nėra sudarę vedybinės sutarties. Tuo tarpu sutartinis turto teisinis režimas suteikia teisę sutuoktiniams sudaryti vedybinę sutartį, kurioje jie patys gali numatyti turto teisinį statusą.

Civilinio kodekso (CK) 3.89 straipsnyje išvardintas turtas, kuris pripažįstamas asmenine vieno sutuoktinio nuosavybe. Minėto straipsnio 1 dalies 1 punktas numato, kad asmenine nuosavybe pripažįstamas abiejų sutuoktinių atskirai įgytas turtas iki santuokos sudarymo.

CK 1.97 straipsnyje nurodyta, kad civilinių teisių objektai yra daiktai, pinigai ir vertybiniai popieriai, kitas turtas bei turtinės teisės, intelektinės veiklos rezultatai, informacija, veiksmai ir veiksmų rezultatai, taip pat kitos turtinės ir neturtinės vertybės. Remiantis CK nuostatomis be kitų turto formų, turtu vienareikšmiškai laikomi daiktai, pinigai ir vertybiniai popieriai.

Kontoros D LEGALS teisininkas pažymi, kad klausimų galėtų kilti su lėšų atribojimu pačioje einamojoje sąskaitoje skyrybų atveju. CK 3.88 straipsnio 1 dalyje nurodyta kas pripažįstama bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe.

Be kitos nuosavybės, tai yra pajamos, gautos iš abiejų sutuoktinių bendros veiklos ir pajamos, gautos iš vieno sutuoktinio veiklos, taip pat pajamos, gautos po santuokos sudarymo iš sutuoktinių ar vieno jų darbinės ar intelektinės veiklos, dividendai, taip pat pensijos, pašalpos bei kitokios išmokos, išskyrus tikslinės paskirties išmokas.

Jei po santuokos sudarymo skaitytoja naudotųsi ta pačia einamąją sąskaita, visos aukščiau nurodytos pajamos, įplaukiančios į sąskaitą po santuokos sudarymo, būtų pripažįstamos bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe.

Santuokos laikotarpiu galimai keistųsi sąskaitoje esančių pinigų kiekis, jų kilmė ir atsiradimo sąskaitoje laikas. Tokiu atveju būtų sunku tiksliai nustatyti, kokia pinigų suma buvo sukaupta sąskaitoje iki santuokos sudarymo.

Teisininkas atkreipia dėmesį, kad turto dalinimo ypatumai skyrybų atveju priklauso ir nuo skyrybų priežasties bei būdo. Susitarimu sutuoktiniai gali nuspręsti, kaip dalintis turtą ir visa tai aptarti sutartyje dėl skyrybų pasekmių. Jeigu skiriamasi dėl vieno iš sutuoktinių kaltės, įmanoma, kad kitam sutuoktiniui bus priteista didesnė dalis bendro turto, o jeigu bendri vaikai liktų gyventi su šiuo sutuoktiniu, būtų priteisiamas ir išlaikymas.

Šiuo atveju yra svarbu, kad leidžiant iki santuokos sutaupytus pinigus ir įsigyjant kitą turtą pirkimo sutartyje būtų pabrėžta, jog šis turtas įsigyjamas iš asmeninių sutuoktinio lėšų ir yra laikomas asmenine sutuoktinio nuosavybe. Dar geriau, jeigu būtų gaunamas kito sutuoktinio sutikimas tokiam įsigijimui. Tokiu atveju dalinant turtą kitas sutuoktinis nebegalėtų pretenduoti į turto, įsigyto iš asmeninių lėšų, dalį.

Apibendrinant tai, kas išdėstyta, kontoros D LEGALS teisininkas, atsakydamas į skaitytojos klausimą, apie pinigines lėšas, sąskaitoje sukauptas iki santuokos sudarymo, ir sutuoktinio teises į jas skyrybų atveju pažymi, kad remiantis galiojančiomis CK nuostatomis net ir nesudarius vedybinės sutarties skyrybų atveju tokios lėšos pripažįstamos asmenine vieno sutuoktinio nuosavybe.

Tačiau jeigu už sukauptas lėšas būtų įsigyjamas kitas kurtas, būtina aiškiai nurodyti, kad toks turtas įsigyjamas kaip asmeninė nuosavybė.

Atkreiptinas dėmesys, jog šis teisinis komentaras laikytinas bendro pobūdžio konsultacija. Siekiant konkrečios ir visapusiškos teisinės konsultacijos Jūsų aptariamu atveju derėtų kreiptis į kontorą D LEGALS el. paštu info@dlegals.eu arba tel. 8-5-2300885, pateikiant išsamią informaciją apie visas faktines aplinkybes bei turimus dokumentus.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.