Į DELFI skaitytojos klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ advokato padėjėja Julija Flis

Kasmetinės atostogos yra ne tik darbuotojo teisė, kurią garantuoja Darbo kodeksas bei Konstitucija, bet ir darbuotojo pareiga, nes tinkamai nepailsėjus, padidėja rizika dėl sumažėjusio atidumo patekti į nelaimingų atsitikimų situacijas, dažniau sirgti, skųstis nuovargiu ir t.t..

Paprastai nutraukiant neterminuotą darbo sutartį darbuotojas turi teisę iki atleidimo iš darbo dienos pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis, tada jo atleidimo diena yra perkeliama į pirmą dieną po šių atostogų pabaigos.

Darbo kodekso 177 straipsnio 1 dalyje įtvirtintas bendras principas, kad atostogas pakeisti pinigine kompensacija neleidžiama, tačiau Darbo kodeksas numato ir išimtis, kuomet darbuotojui vietoj kasmetinių atostogų gali būti sumokama piniginė kompensacija. Darbo kodekse įtvirtintos išimtys yra šios: 1) jei iki darbo santykių pabaigos darbuotojui negali būti suteikiamos kasmetinės atostogos; 2) jei baigiantis darbo santykiams darbuotojas nepageidauja kasmetinių atostogų.

Julija Flis
Vadinasi, esant neterminuotai darbo sutarčiai galimi keli variantai: arba darbuotojas pasinaudoja kasmetinėmis atostogomis ir jo atleidimo diena perkeliama į pirmą dieną po atostogų pabaigos, arba darbuotojui yra išmokama piniginė kompensacija.

Tačiau net ir esant neterminuotai darbo sutarčiai kai kuriais atvejais darbuotojas neturi pirmosios galimybės (t.y. gali būti sumokama tik piniginė kompensacija už nepanaudotas atostogas), pavyzdžiui, atleidžiant darbuotoją dėl darbo drausmės pažeidimo ar tais atvejais, kai dėl susiklosčiusių aplinkybių yra kaltas pats darbuotojas ir dėl to atleidžiamas skubos tvarka be išankstinio įspėjimo.

Asmenims, sudariusiems terminuotą darbo sutartį ir nespėjusiems pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis, pasibaigus darbo sutarčiai turi būti išmokama piniginė kompensacija.

Tad, įvertinus Jūsų trumpai aprašytą situaciją, galima teigti, kad Jūs turite teisę darbdavio prašyti išmokėti piniginę kompensaciją už nepanaudotas atostogas.

Pastebėtina, kad piniginės kompensacijos dydis už nepanaudotas kasmetines atostogas nustatomas pagal nepanaudotų kasmetinių atostogų, tenkančių tam darbo laikotarpiui, darbo dienų skaičių.

Nutraukiant darbo sutartį iki 2015 m. gruodžio 1 d. piniginė kompensacija išmokama už visas nepanaudotas atostogas, o nutraukiant darbo sutartį po 2015 m. gruodžio 1 d. piniginė kompensacija išmokama už ne daugiau kaip trijų metų nepanaudotas kasmetines atostogas.

Vadovaujantis Darbo kodekso 141 straipsnio 2 dalimi bei Lietuvos Aukščiausiojo Teismo suformuota praktika, darbdavys privalo išmokėti atleidžiamam darbuotojui visas jam priklausančias pinigų sumas. Darbdaviui, neatlikus šios pareigos ir nesant darbuotojo katės, teks mokėti darbuotojui ne tik uždelstą sumokėti pinigų sumą, bet ir darbuotojo vidutinį darbo užmokestį už uždelsimo laiką.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti optimaliausią problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.