Taip poilsinė kelionė, už kurią jis buvo sumokėjęs nemenką pinigų sumą, baigėsi nė neprasidėjusi, maža to, vyras buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir buvo nuteistas už tai, kad Vilniaus pasienio rinktinės Vilniaus oro uosto pasienio užkardos pareigūnams pateikė suklastotą SARS-CoV-2 testo sertifikatą.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Marijus Kursevičius nusprendė, kad 2015 m. Kauno savivaldybės tarybos nario mandato su partija „Tvarka ir teisingumas“ siekęs 43 metų kaunietis Vidmantas Katasanovas į valstybės biudžetą privalės sumokėti 32 MGL (1 600 eurų) baudą. Į ją buvo įskaitytas laikas, kurį nuteistasis praleido Vilniaus policijos komisariato areštinėje.

„Iš esmės kaltinamasis nėra neigiama asmenybė, jo antivisuomeninės nuostatos nėra susiformavusios ir įsišaknijusios, teismas šiuo metu negali daryti kategoriškos išvados apie jo aiškų polinkį nusikalsti, šios aplinkybės rodo, jog baudžiamajame įstatyme numatyti bausmės tikslai bus pasiekti V. Katasanovui paskyrus švelniausią bausmės rūšį – baudą, šios bausmės dydį nustatant artimą šio straipsnio sankcijoje numatytam bausmės minimumui“, – teismo vertinimu, pagal V. Katasanovo asmenybę ir jo padarytą nusikaltimą apibūdinančias aplinkybes būtent tokia bausmė atitiks teisingumo, proporcingumo ir protingumo kriterijus ir nebus akivaizdžiai per griežta ar per švelni.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad suklastotą testo nuo koronaviruso sertifikatą V. Katasanovas pasienio pareigūnams pateikė praėjusių metų gruodžio 19 d., 3.30 val., kai ketino tiesioginiu reisu išskristi į Dubajų.

Pasieniečiai vėliau nurodė, kad vyras į kelionę vyko su būsima žmona ir mažamečiu vaiku – patikros metu buvo nustatyta, jog moters vardu išduotas SARS-CoV-2 testo sertifikatas yra originalus, o V. Katasanovo – suklastotas, nes sertifikate buvo pakeistas vardas, pavardė, gimimo metai ir paso numeris.

„Vyro testo QR kodo programėlė nenuskaitė, o moters – atpažino“, – sakė pasienio pareigūnas. Anot jo, V. Katasanovui buvo uždrausta išskristi, jis buvo perduotas į oro uostą iškviestiems policijos pareigūnams.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauyktas kaunietis pripažino kaltę dėl jam pateiktų kaltinimų.

„Tą rytą kartu su šeima turėjau išskristi atostogų į Dubajų, mes buvome susitvarkę visus reikiamus dokumentus, bet Vilniaus oro uosto pareigūnai patikrinimo metu pranešė, kad aš negaliu skristi, kadangi neturiu PGR testo, – V. Katasanovas teigė, kad yra paskiepytas dviem vakcinomis, turi sertifikatą. – Kelionių agentūra neinformavo, kad man papildomai reikia turėti PGR testą, jį būsima žmona turėjo, nes nebuvo pasiskiepijusi. Kadangi man neleido skristi be PGR testo, žlugo mūsų kelionė, todėl pradėjau galvoti, kaip išspręsti iškilusią problemą.“

Vyras teigė, kad norėjo PGR testą pasidaryti oro uosto patalpose, bet čia jam pasakė, jog atsakymas bus tik apie pietus, o tai reiškė, kad jie nespėja į lėktuvą.

„Savo telefone turėjau būsimos žmonos PGR testo sertifikatą, todėl su teksto redagavimo programėle pakeičiau jos duomenis į savo ir atsispausdinau suklastotą sertifikatą“, – vyras teigė, kad savo mylimajai apie tai nieko nesakė, tik nuramino, kad viskas yra gerai, esą jam pavyko iškilusią problemą išspręsti.

„Po to, kai praėjome patikrinimus ir turėjome lipti į lėktuvą, prie manęs priėjo pareigūnai ir sulaikė – jie suprato, kad mano PGR testo sertifikatas yra suklastotas“, – V. Katasanovas apklausos metu sakė suprantantis, kad padarė nusikaltimą ir dėl to labai gailisi.

„Aš neturėjau kitos išeities“, – savo veiksmus norėjo pateisinti taip ir į Dubajų neišskridęs vyras.

Asociatyvi nuotrauka
Ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis išanalizavęs Vilniaus miesto apylinkės teismas pabrėžė, kad baudžiamoji atsakomybė tenka tiems, kas pagamino netikrą dokumentą, jį suklastojo arba žinomai netikrą ar suklastotą tikrą dokumentą laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo. Už šį nusikaltimą sankcijoje įtvirtintos alternatyvios bausmės – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Anot teismo, ištyrus baudžiamojoje byloje surinktus įrodymus, nekyla abejonių, kad V. Katasanovas suklastojo SARS-CoV-2 testo sertifikatą, jį laikė prie savęs ir panaudojo dokumentų patikrinimo metu.

„Teismo vertinimu, kaltinamojo elgesys tiek iki, tiek po nusikalstamos veikos padarymo nebuvo netinkamas, todėl jo veika pripažintina greičiau atsitiktinio pobūdžio“, – pažymėjo teisėjas M. Kursevičius.

Delfi.lt primena, kad prieš išvykstant į kelionę užsienyje informaciją apie konkrečioje šalyje keliautojams taikomus reikalavimus ir apribojimus galima sužinoti Užsienio reikalų ministerijos puslapyje keliauk.urm.lt, taip pat tokią informaciją pateikia kelionių agentūros, skrydžių bendrovės, ją galima ir surasti užsienio valstybių, į kurias planuojate vykti, specialiosiose interneto svetainėse. Ši informacija taip pat yra pateikiama tarptautinio Vilniaus oro uosto puslapyje internete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)