Kaltu A. Kandrotas buvo pripažintas dar 2022 m. gruodį, tačiau sprendimą apskundė, todėl sprendimas neįsiteisėjo.

Dabar Lietuvos apeliacinis teismas Celofano skundą atmetė ir paliko galioti jam skirtą 1 metų ir 10 mėnesių įkalinimą.

Prie teismo laukė gausios policijos pajėgos, buvo ruošiamasi įvairioms provokacijoms, tačiau bent kol kas nei A. Kandrotas, nei jo rėmėjai teisme nepasirodė. Palaikyti Celofano atvyko tik viena garbaus amžiaus moteris.

Šioje byloje Celofanas pripažintas kaltu, nes padėjo pasisavinti didelės vertės svetimą turtą, dėl stambaus sukčiavimo, apgaulingo bei aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Pagrindinis veikėjas šioje byloje – Andrius Žalys, kartu dar nuteistas ir Romas Jablonskas. A. Žaliui skirta lygtinė 2 metų laisvės atėmimo bausmė, ją atidedant pusantrų metų.

Bylos duomenimis, trijulė bendromis pastangomis pasisavino įmonei „MDK logistika“ priklausantį turtą, iš viso 321 791,84 euro.

Pasisavinę šias lėšas jie apgavo valstybę, nesumokėjo didelės sumos mokesčių.

„MDK logistika“ turtas pasisavintas vykdant fiktyvius sandorius su kitomis bendrovėmis, ten pervesti pinigai būdavo išgryninami.

Vėliau A. Žalys privedė įmonę „MDK logistika“ prie bankroto, tą, kaip pripažino teismas, padarė nusikalstamai.

Pats A. Kandrotas anksčiau aiškino, kad jis šioje byloje nuteistas nepagrįstai.

„Kol nebuvau visuomenininkas, visose bylose buvau liudytojas, o dabar mane kaltina, kad padėjau pasisavinti turtą“, – prieš posėdį aiškino Celofanas.

A. Kandrotas bandė įrodyti, kad jo atžvilgiu veiksmus vykdė nesąžiningas prokuroras Donatas Puzinas. Jis iš tiesų šiuo metu figūruoja korupcijos tyrime, tačiau, teismo vertinimu, tai visiškai nesusiję.

D. Puzinas įtariamas dėl veiksmų 2019 m. rudenį, o kaltinamasis aktas dėl Celofano perduotas 2018 m. lapkričio 28 d., pažymėjo teisėja.

Be to, A. Kandrotas aiškino ir tai, kad jis tikrai nepadėjo vykdyti finansinių aferų, šioje istorijoje turėtų būti tik liudininkas. Tačiau tokie teiginiai – netiesa, konstatavo teismas.

„Akivaizdu, kad A. Žalys nebūtų veikęs be kitų byloje nuteistų asmenų, taip pat ir apeliacinį skundą padavusio A. Kandroto. Būtent su jo pagalba sukurta veiklos nevykdančių įmonių grandinė“, – kalbėjo teisėja Virginija Liudvinavičienė.

Virginija Liudvinavičienė

Dar vienas sprendimas

9 val. A. Kandroto atžvilgiu paskelbtas ir dar vienas nuosprendis – jis kaltinamas padėjęs Pauliui Boreikai iš įmonės neteisėtai pasisavinti 59 290 eurų.

Už šiuos nusikaltimus abu jie jau yra sėdėję kalėjime, P. Boreika net atliko visą jam skirtą bausmę.

Tačiau Aukščiausiasis Teismas, išnagrinėjęs kasacinius skundus, įžvelgė esminių pažeidimų ir liepė bylą nagrinėti iš naujo, todėl Celofanas atsidūrė laisvėje.

Toks sprendimas buvo priimtas, nes už grotų už aferas kaltinamuosius pasiuntę teismai ignoravo, kad tyrimą pradžioje kontroliavęs ir organizavęs Kauno prokuroras Donatas Puzinas 2020 m. pats tapo įtariamuoju rezonansinėje byloje dėl įtakingų pareigūnų kyšininkavimo, prekybos poveikiu, piktnaudžiavimo ir kitų nusikaltimų bei buvo priverstas trauktis iš darbo.

Dėl šio tyrimo tiek P. Boreika, tiek A. Kandrotas aiškino, kad ir jų atžvilgiu bylą esą sukurpė korumpuoti pareigūnai. Nors rimtų įrodymų tokiems žodžiams patvirtinti ir nebuvo, LAT nusprendė, kad teismai vis tiek turėjo išnagrinėti šiuos kaltinamųjų teiginius, todėl ir panaikino sprendimą.

Dabar Apeliacinis teismas, jau išnagrinėjęs šias aplinkybes, nusprendė, kad tiek P. Boreika, tiek A. Kandrotas lieka kalti.

„Buvo nustatyta, kad byloje dalyvavusiam prokurorui kaltinimai buvo pareikšti dėl korupcinio pobūdžio veiksmų, – sprendimą komentavo teisėja V. Liudvinavičienė. – Bet ikiteisminis tyrimas pradėtas Valstybinės mokesčių inspekcijos iniciatyva ir tik vėliau perduotas FNTT.“

Pasak jos, neteisėti prokuroro veiksmai, nors ir buvo, vykdyti jau besibaigiant šiam tyrimui, o P. Boreikos ir A. Kandroto kaltę pagrindžia tiek liudytojų parodymai, tiek rašytiniai įrodymai.

Šioje istorijoje A. Kandrotui reikės atsėdėti už grotų dar 1 metus ir 3 mėnesius. O P. Boreikai skirtas realus pusmečio laisvės atėmimas, šią bausmę jis jau atlikęs.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad A. Kandrotas jau ne kartą teisiamas už finansinius nusikaltimus, akivaizdus jo nenoras keisti savo elgesį teigiama linkme atskleidžia jo polinkį nusikalsti, nepaisyti visuotinai priimtų elgesio normų, atsainų požiūrį į socialinių bei ekonominių ryšių išsaugojimą, ir visa tai, Apeliacinio teismo vertinimu, neleidžia daryti išvados, kad bausmės tikslai bus pasiekti taikant dalinį bausmės vykdymo atidėjimą.

Laukia ilgi metai kalėjime

Be šių dviejų teismo procesų, A. Kandrotas turi ir daugiau rimtų problemų.

Turbūt didžiausia problema – byla dėl stambaus sukčiavimo prekiaujant naftos produktais.

Čia Celofanas kartu su trimis sėbrais sugebėjo apgaule išvengti beveik 1,5 mln. eurų mokesčių.

Už šiuos nusikaltimus A. Kandrotui Kauno apygardos teismas pernai lapkritį skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę.

Vis tik šis nuosprendis nėra įsiteisėjęs, jis apskųstas ir dar bus nagrinėjamas Apeliaciniame teisme.

Be to, Celofanas dar teisiamas ir riaušių byloje. Jei čia jis bus pripažintas kaltu, jam gresia laisvės atėmimas iki 5 metų.

A. Kandrotas ne kartą teistas ir anksčiau, jis jau yra atlikęs bausmę kalėjime. Daugiau apie tai galite skaityti šioje publikacijoje

Norite pranešti naujieną ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)