17 opozicijai priklausančių Seimo narių parengė ir registravo Advokatūros įstatymo pataisas, kad du Advokatų garbės teismo narius teisingumo ministras nebeskirtų vienasmiškai, o pateiktų šešis kandidatus, iš kurių du atsirinktų Advokatų taryba.

„Pasaulinėje praktikoje matoma tendencija stiprinti įvairių profesijų savivaldą bei jų galimybę savireguliuotis. Tuo metu matoma gana plati politikų įtaka formuojant Lietuvos advokatūros savivaldos organus – net du iš penkių advokatų garbės teismo narių teikia teisingumo ministras be galimybės advokatūrai kvestionuoti šiuos kandidatus“, – teigia projekto autoriai.

Anot jų, tokiu atveju Advokatų garbės teismo nariais gali būti paskirti asmenys, kuriems nepritaria šios profesijos savivaldos organai.

Siūlymo iniciatoriai tvirtina siekiantys plėsti advokatų savivaldos įsitraukimą formuojant Advokatų garbės teismą.

Tuo metu Teisingumo ministerijos manymu, Advokatų garbės teismo sudėtis, atsižvelgiant į įstatyme įtvirtintus reikalavimus, yra subalansuota, nustatyti pakankami saugikliai, užtikrinantys šios institucijos nepriklausomumą ir objektyvumą.

„Gerbiame Seimo narių teisę į teisėkūros iniciatyvas, svarbu atkreipti dėmesį, kad galiojantis Advokatūros įstatymas riboja ministrės diskrecijos teisę dėl garbės teismo narių skyrimo. Į šias pareigas gali būti paskirti tik advokatų bendruomenės nariai, turintys ne mažiau kaip dešimties metų patirtį“, – teigiama ministerijos komentare, kurį BNS perdavė teisingumo ministrės patarėjas Paulius Žeimys.

Anot jo, advokatas, būdamas teisinės sistemos dalimi, tarnauja ir viešajam interesui, todėl valstybė turi turėti įrankius dalyvauti advokatūros veikloje.

„Advokatūros įstatyme nurodytos advokatų garbės teismo formavimo nuostatos užtikrina pusiausvyrą tarp viešojo intereso ir savivaldos nepriklausomumo tam, kad advokatų veikloje būtų laikomasi įstatymų ir advokato priesaikos, kurią priima ministras“, – sakoma komentare.

Įstatyme numatyta, kad Advokatų garbės teismo nariu gali būti advokatas, turintis ne mažesnį kaip dešimties metų advokato veiklos stažą.

Tris garbės teismo narius skiria visuotinis advokatų susirinkimas, du – teisingumo ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)