Kaip praneša Nacionalinė teismų administracija, suvestinėje, kurioje pateikti 2014–2015 metais rinkti duomenys apie teisingumo vykdymą Europos valstybėse, nurodoma, kad Lietuva pirmauja Europoje pagal civilinių ginčo bylų nagrinėjimo greitį, o iš 28 Europos valstybių, kartu su Rumunija ir Kipru, yra mažiausią finansavimą teisingumo vykdymui skiriančių valstybių.

„Nors pagal civilinių bylų nagrinėjimą Lietuvos teismai pirmauja jau ne vienerius metus, tačiau akivaizdu, kad su turimais žmogiškaisiais ir finansiniais resursais bylų nagrinėjimo terminai gali pradėti ilgėti. Šiuo metu civilinę bylą išnagrinėjame vidutiniškai per 100 dienų, kai, pavyzdžiui, Italijoje, Maltoje ar Slovakijoje, tokia pati byla nagrinėjama daugiau nei 500 dienų“, – vertindamas Europos Komisijos pateiktus duomenis teigia Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas Rimvydas Norkus.

Taip pat ataskaitoje pažymima, kad, remiantis Eurobarometro atliktos gyventojų apklausos duomenimis, didžiausią grėsmę Lietuvos teisėjų nepriklausomumui kelia politikų ir kitų valdžios institucijų bandymai daryti įtaką. Tačiau nepaisant įžvelgtos grėsmės, pusė respondentų mano, kad teisėjai yra nepriklausomi.

Remiantis suvestinėje pateiktais duomenimis, Lietuva Europoje lyderiauja ir pagal įgyvendinamas iniciatyvas teismų veiklos efektyvumui užtikrinti: elektroninių teismo paslaugų teikime, kokybės vadybos metodų ir komunikacijos priemonių taikyme, informacijos prieinamume visuomenei. Lietuva patenka ir tarp valstybių, taikančių visas priemones, būtinas teismų veiklos skaidrumui užtikrinti.

„Nors Lietuvoje teisminė mediacija dar tik pradeda skintis kelią, Europos Komisija pastebi, kad Lietuva yra viena iš aktyviausių šalių, skatinančių taikius ginčų sprendimo būdus: arbitražą, taikinamąją procedūrą, neteisminę ir teisminę mediaciją“, – teigia LAT pirmininkas.

Rimvydas Norkus
Suvestinėje nurodoma, kad mūsų šalis yra pakankamai aktyvi inicijuodama teisinio reguliavimo tobulinimus, susijusius su teismų administravimu, teismų veiklos organizavimu.

Pasak R. Norkaus, Europos Komisijos pateiktoje suvestinėje pažymėtos ir Lietuvos iniciatyvos reformuojant teismų sistemą: „2017 m. planuojama įgyvendinti teismų reformą, po kurios Lietuvoje teisingumą vykdytų 22 teismai – šiuo metu esantys 49 apylinkių teismai būtų sujungti į 12 apylinkių teismų, tokiu būdu siekiant suvienodinti teismų ir teisėjų darbo krūvius bei efektyviau panaudoti teismams skiriamas lėšas“.