Aukų tądien pavyko išvengti, tačiau keliolika minučių trukęs veiksmas tapo sudėtinga baudžiamąja byla. Kas ir dėl ko kaltas – išsiaiškinti pavyko tik dabar.

Konfliktas – dėl menkniekio

Istorija pradžia – 2018 m. birželio 15-oji. Popietę Lietuvoje ne vienus metus gyvenantis jordanietis Ihabas Aburabea su draugu atvažiavo prie Kalvarijų gatvėje esančių garažų. Čia esančiame autoservise jis norėjo patikrinti automobilį, kurį planavo pirkti.

Radęs laisvą vietą, pastatė ten „Mazdą“, tačiau iškart prisistatė Jonas Kumpys. Augalotas vyras pareiškė, kad čia – rezervuota.

„Turiu baikerių klubą, turime patalpų Kalvarijų gatvėje ir laukėme vakare atvykstančių svečių, – teisme yra pasakojęs J. Kumpys. – Atvažiavo šitas žmogus su savo draugu ir pasistatė mūsų privačiose vietose. Išėjau į lauką, paprašiau, kad patrauktų automobilį, jis iš karto pakeltu tonu piktai atsakė.“

Pats I. Aburabea konflikto pradžią prisimena kiek kitaip, esą jo adresu buvo paleista rasistinių keiksmų tirada, jis buvo išvadintas čigonu bei sulaukė pasiūlymo grįžti atgal į tėvynę.

Tačiau šis pirmasis susidūrimas baigėsi taikiai – I. Aburabea patraukė „Mazdą“ ir su bičiuliu nuėjo į autoservisą, bet įžeidimų nepamiršo ir nusprendė apie agresyvius vyrus pranešti policijai.

J. Kumpys šį pokalbį nugirdo ir, kaip pats pasakojo, išsigandęs, kad užsienietis kviečia draugų, nusprendė prevenciškai atvykėlius primušti.

Daužė be gailesčio

Visą situaciją matęs liudytojas prisiminė, kaip į autoservisą užeina du užsieniečiai, o paskui juos netrukus atseka ir pora baikerių.

„Vienas iš tų baikerių buvo stambaus kūno sudėjimo, apkūnus, o kitas, aukštas augalotas vyras su sportiniais marškinėliais, su šortais, kaip vėliau išsiaiškinau, vardu Jonas. Jis pradėjo agresyviai sakyti užsieniečiui „kada pasiimsi automobilį, kada buvo pasakyta“. Užsieniečiai, rodos, kažką rusiškai atsakė, ir tada baikeriai pradėjo juos mušti.

Užsieniečiai iš pradžių lyg bandė gintis, bet juos stipriai mušė. Buvo daug smūgių kumščiais ir į veidą, ir į kitas kūno vietas. Mačiau, kaip I. Aburabea paėmė autoservise kažkokį strypą, kuriuo bandė suduoti Jonui. Nemačiau, ar buvo smūgis, ar nebuvo, nes ten viskas vyko greitai, tik mačiau, kaip tas vamzdis iš užsieniečio rankų buvo išmuštas, jį vėl pradėjo mušti kumščiais, paskui spardyti. Įvykio vietoje buvo daug žmonių – išėjo nemažai autoserviso darbuotojų“, – taip penktadienio popietę vykusias muštynes apibūdino jas matęs žmogus.

Tokį pasakojimą patvirtino ne tik kiti liudytojai – dalis konflikto buvo užfiksuota ir vaizdo kameromis. Be to, iškalbingas ir I. Aburabea skambučio į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) įrašas.

„Jie mane muša, suprantat“, – BPC operatorei ištarė jordanietis, o fone girdėti baikerių grasinimai ir įžeidinėjimai.

Kameros užfiksavo, kaip gulinti I. Aburabea kumščiais, lazda ir kojomis daužo trys vyrai, taip pat suspardomas ir į pagalbą atbėgęs draugas.

Dėl šio užpuolimo kaltais pripažinti J. Kumpys ir Arnoldas Mikulėnas. Kadangi abu vyrai charakterizuoti teigiamai, anksčiau neteisti, atsipirko gana švelniomis pusantrų metų trukmės laisvės apribojimo bausmėmis. Jie įpareigoti išdirbti 80 val. viešųjų darbų, taip pat dalyvauti elgesio pataisos programose. Trečiasis mušeika pasislėpė nuo teisingumo ir kol kas yra nenubaustas.

Užpuolikus bandė pervažiuoti

Sudaužiusi užsieniečius trijulė patraukė atgal link klubo, o I. Aburabea su draugu sėdo į automobilį. Jis pats pasakojo, kad dėl streso ir smūgių nesuvokė, ką daro.

„Mano tikslas buvo pabėgti ar išvažiuoti iš įvykio vietos. Buvau labai susinervinęs, bijojau būti dar labiau sumuštas. Pajutau, kaip atsitrenkiau į automobilius. Tada išgirdau šūvius, norėjau išgyventi, todėl bandžiau bėgti toliau, labai susijaudinau. Kažkas rėkė: mes tave nušausime“, – taip incidentą prisiminė vairuotojas.

I. Aburabea automobiliu lėkė tiesiai į J. Kumpį ir jį nutrenkė, tačiau rimtesnių sužalojimų vyras išvengė.

„Viskas jau buvo aprimę, kai išgirdau akceleratorių ir automobilis taranavo mus. Spėjau pašokti, užkritau ant kapoto, dar girdėjau šūksnį „Alach Akbar“. Paskui išgirdau šūvius, kuriuos, kaip paaiškėjo, paleido Arnoldas. Partrenkęs mane pavažiavo atgal, trenkėsi į kitą automobilį, tada sudaužė dar vieną“, – smūgio momentą prisiminė J. Kumpys.

A. Mikulėnas tikino, kad automobilio greitis buvo gana didelis ir jam pačiam vos pavyko pasitraukti, tuo momentu jis išsisuko koją.

„Ėjome nuo serviso vartų, išgirdome automobilio akceleravimą, padangų cypimą ir atsisukę pamatėme, kad būtent pilkas automobilis važiuoja į mūsų pusę. Aš spėjau atsitraukti, nes ne tiesiai į mane važiavo, – įvykį teisme nupasakojo A. Mikulėnas. – Atšokdamas patyriau kelio traumą. Tada buvo panaudotas šaunamasis ginklas, nes vertinau, kad tai akivaizdus pavojus kito asmens gyvybei ir sveikatai. Buvo taikytasi į kairės, vairuotojo pusės priekinę padangą, kad automobilis pakeistų judėjimo trajektoriją. Važiuojant automobiliui šaudžiau, prieš pat nutrenkiant Joną.“

Kad I. Aburabea poelgis buvo ne spontaniškas panikos apimto ir sumušto žmogaus bandymas išsigelbėti, o šaltakraujiškas ir apskaičiuotas kerštas, patvirtina vaizdo kamerų įrašai.
Jis pirmiausia įsėdo į automobilį, tada prie jo priėjo bičiulis, atidaręs duris kažką pasakė ir apsisukęs nuėjo link serviso. Nuo tada praėjo dar maždaug minutė, tada jis pradėjo judėti link J. Kumpio ir jį numušė.

Teismas pasigailėjo

Prokurorai tokį I. Aburabea veiksmą įvertino kaip pasikėsinimą nužudyti ir siekė, kad jis už tai būtų nubaustas griežta laisvės atėmimo bausme. Tačiau bylą nagrinėjusių teisėjų kolegija, susidedanti iš Julitos Dabulskytės-Raizgienės, Rasos Paužaitės ir Ugniaus Trumpulio, buvo gailestinga.

Kaltinamasis galėjo bendrai numatyti, jog tokių jo veiksmų padariniai gali būti labai įvairūs, tačiau tų padarinių nedetalizavo ir nusikalstamos veikos padarymo metu jam nebuvo svarbu, kokie padariniai realiai atsiras“, – rašoma nuosprendyje.

„Nagrinėjamu atveju teisėjų kolegijai nekyla abejonių, kad I. Aburabea, suvokdamas savo veiksmų esmę, suprato nusikalstamos veikos pavojingumą ir pobūdį, tačiau akivaizdu, jog nesiekė konkrečių padarinių, – nukentėjusiojo J. Kumpio mirties. Kaltinamąjį tenkino bet kokios pasekmės, todėl pripažinus, kad kaltinamasis, partrenkdamas J. K. automobiliu ir padarydamas jam nežymų sveikatos sutrikdymą, veikė tiesiogine neapibrėžta tyčia, kaltinamojo nusikalstami veiksmai kvalifikuotini pagal atsiradusius nusikalstamus padarinius – nukentėjusiajam sukeltą nežymų sveikatos sutrikdymą“, – pasisakė jie.

Kaltu jis pripažintas dėl turto sugadinimo, nes savo veiksmais apdaužė kelis automobilius.

Kadangi kaltinamasis anksčiau neteistas, be to, dirba, yra charakterizuojamas teigiamai, jam skirta 9 mėnesių laisvės apribojimo bausmė.

J. Kumpys dar reikalavo 20 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti, esą po susidūrimo su automobiliu jis ilgą laiką sunkiai vaikščiojo, tačiau, teisėjų vertinimu, tai – melas.

„Duomenų, kad nukentėjusysis dėl padarytų sužalojimų patyrė kokių nors didesnių nepatogumų, nėra“, – pažymėjo teisėjai ir pridūrė, kad jis pats iš dalies kaltas dėl to, kas nutiko, ir J. Kumpiui priteisė 300 eurų.

Šis nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs, jis gali būti apskųstas aukštesnės instancijos teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)