A. Šimaitienės byla jau antrą kartą sulaukė išskirtinio LAT dėmesio – anksčiau ją nagrinėjo išplėstinė septynių teisėjų kolegija.

Prieš penkerius metus nuo pareigų nušalintos, tačiau tik praėjusiais metais iš teisėjos pareigų atleistos A. Šimaitienės bylos kasacinės instancijos Plenarinė sesija nusprendė imtis, nes „tinkamas baudžiamojo ar baudžiamojo proceso įstatymo pritaikymas byloje reikštų naują teisės normos aiškinimą teismų praktikoje“ bei „atsirastų pagrindas nukrypti nuo LAT praktikos“, DELFI sakė teismo atstovė Živilė Jokimaitė-Dolgich.

Teismo posėdžio data dar nepaskirta – šią savaitę teismas turėtų tik pasirengti bylos nagrinėjimui.

A. Šimaitienės bylos kasacinės instancijos teismas ėmėsi gavęs dabar jau buvusios teisėjos skundą. Lietuvos apeliacinis teismas praėjusių metų liepą jai paskelbė nepalankų nuosprendį, kai konstatavo, kad teisėjos veiksmuose buvo nusikaltimo požymių, tačiau jos negalima nuteisti, nes seniausiai yra suėję senaties terminai.

Jeigu nebūtų suėjusi senatis, teisėjai būtų priimtas apkaltinamasis nuosprendis.

Jeigu šį teismo verdiktą paliks LAT, gali būti užkirstas kelias A. Šimaitienei iš Lietuvos valstybės gauti apie 300 tūkst. Lt kompensaciją už priverstinę pravaikštą.

Anksčiau A. Šimaitienei buvo priimtas palankus išteisinamasis nuosprendis, bet jį prokuratūra apskundė LAT, kuris teisėjos bylą nurodė apeliacinės instancijos teismui nagrinėti dar kartą iš naujo.

A.Šimaitienė buvo teisiama kartu su posėdžių sekretore Jolanta Rutkauskiene. Jų darbu specialiosios tarnybos susidomėjo po to, kai buvo gautas pranešimas apie dar 2002-aisiais įtartinai greitai išnagrinėtą bylą dėl buto privatizavimo.

Prokurorai įtarė, kad A. Šimaitienės priimtame sprendime buvo įrašytas teismo posėdyje realiai nedalyvavęs asmuo. Šie įtarimai Apeliaciniame teisme pasitvirtino - pripažinta, kad teisėja ir posėdžių sekretorė suklastojo dokumentą.

Tuo tarpu A. Šimaitienė nesutinka su jai mestais kaltinimais ir savo kaltę kategoriškai neigia.