Šioje byloje atsakovas yra valstybė, jos atstovas - Teisingumo ministerija. Trečiuoju asmeniu yra patraukti Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Nors ieškinys Vilniau apygardos teismui buvo įteiktas dar 2009-siais, byla dėl žalos atlyginimo nejuda iš vietos. Kurį laiką ji nevyko dėl ieškovo šeiminių aplinkybių.

Pirmadienį teisme turėjo įvykti bylos parengiamasis posėdis.

K.Ramanauskui ir STT atstovui beveik valandą teismo patalpose pralaukus posėdžio, paaiškėjo, kad teisėjas ir sekretorė jų nepastebėjo ir posėdį surengė jiems nedalyvaujant. Į posėdį buvo atvykusi tik prokurorė. Be to, teismas turėjo žinių, kad ieškovui neįteiktas šaukimas.

Paaiškėjus, kad K.Ramanauskas ir STT atstovas yra atvykęs, teisėjas Vytautas Zelianka bandė surengti dar vieną posėdį, tačiau su prieš tai buvusiame posėdyje apsilankiusia prokurore susisiekti nepavyko. Esant tokiai situacijai, byla buvo atidėta iki lapkričio 28 dienos.

Europos žmogaus teisių teismas 2008-ųjų vasario 5 dieną paskelbė, kad Lietuva pažeidė buvusio Kaišiadorių prokuroro K.Ramanausko teisę į teisingą teismą ir priteisė jam sumokėti 30 tūkst. eurų (apie 105 tūkst. litų) visai patirtai žalai atlyginti, taip pat bylos išlaidoms padengti.

Kaišiadorių rajono apylinkės prokuratūroje dirbęs K.Ramanauskas 2000 metais tapo pirmuoju šalyje prokuroru, už kyšininkavimą nuteistu realia laisvės atėmimo bausme.

2001 metais Aukščiausiasis Teismas vasario 27 dieną paliko galioti žemesnės instancijos teismo nuosprendį, kuriuo buvęs prokuroras už 2,5 tūkst. JAV dolerių kyšio ėmimą buvo nuteistas praleisti pusantrų metų tuometinėje sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje. Be to, 5 metus jam buvo uždrausta dirbti teisėsaugos srityje, konfiskuota penktadalis jo turto.

Vėliau paaiškėjo, kad paimti kyšį jį įkalbėjo STT darbuotojas. Strasbūro teismas nustatė, kad STT darbuotojo ir vaikystės bičiulio veiksmai neabejotinai turėjo įtakos K.Ramanauskui apsispręsti daryti nusikaltimą, už kurį jis buvo nuteistas. Be to, nėra jokių faktų, rodančių, kad tuometis prokuroras būtų šį nusikaltimą padaręs be jų įsikišimo.

Šioje byloje buvo nustatyta, A.Z. kreipėsi į V.S., kuris yra eksprokuroro K.Ramanausko vaikystės draugas, kad padėtų M.N. dėl palankaus sprendimo plėšimo baudžiamojoje byloje.

Gavęs palankų EŽTT sprendimą, K.Ramanauskas kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas nutraukti jo baudžiamąją bylą reabilituojančiais pagrindais. Šis teismas bylą atnaujino ir paskui nutraukė reabilituojančiais pagrindais.

K.Ramanauskas 622 tūkst. litų turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą iš valstybės prašo atlyginti už laikotarpį nuo 1999-ųjų sausio 11 iki 2002-ųjų sausio 29 dienos. Tai laikotarpis, kada jis buvo sulaikytas, teisiamas.

"Noriu, kad man atlygintų žalą", - BNS sakė K.Ramanauskas.

Tačiau jo šiemet laukia dar viena byla.

Lapkritį Kėdainių rajono apylinkės teismas ketina pradėta nagrinėti kitą K.Ramanausko baudžiamąją bylą.

Advokatu tapęs buvęs Kaišiadorių prokuroras buvo sulaikytas dėl 30 tūkst. litų kyšio iš kalinio. Tąkart buvo sulaikytas ne tik K.Ramanauskas, bet ir tuometinis Pravieniškių pataisos namų trečiosios valdybos viršininkas Lionius Demjanovas.

Advokatas kyšininkavimo byloje įtariamas atlikęs tarpininko vaidmenį. Už tai jam gresia iki trejų metų nelaisvės. Piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi įtariamas L.Demjanovas gali būti nuteistas kalėti iki šešerių metų.

Kalinys buvo nuteistas kalėti ilgus metus už sunkų nusikaltimą.

Bylos duomenimis, L.Demjanovas kalinį suvedė su K.Ramanausku. Nuteistasis siekė išeiti į laisvę anksčiau laiko.

L.Demejanovas po sulaikymo buvo nušalintas nuo tarnybos, Pravieniškių pataisos namai laukia Kėdainių teismo nuosprendžio.