Atsako Generalinės prokuratūros Civilinių bylų skyriaus prokuroras Kęstutis Vagneris

Nepilnametis iki 18 metų, jeigu teismas jo nepripažino visiškai veiksniu, negali savarankiškai ir pilnai disponuoti turtu (šiuo atveju butu), kurį paveldi pagal testamentą. Dažniausiai tą teisę už nepilnametį įgyvendina jo tėvai.

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau - CK) 3.188 straipsnyje nustatyta, kad be išankstinio teismo leidimo tėvai neturi teisės perleisti, įkeisti savo nepilnamečių vaikų turtą ar kitaip suvaržyti teises į jį. Kai nagrinėjamas klausimas, susijęs su vaiko teisėmis, leidimo išdavimo klausimą teismas sprendžia, atsižvelgdamas išimtinai į vaiko interesus (CK - 3.3 straipsnis).

Bylose dėl teismo leidimo sandoriams su nepilnamečio turtu teismas turi būti aktyvus įrodymų rinkimo metu, t. y. gali įpareigoti pareiškėją (šiuo atveju – tėvus) pateikti papildomų bylai išspręsti reikalingų įrodymų, taip pat rinkti tokius įrodymus savo iniciatyva. Teismas turi nustatyti:

- ar sandoris yra ekonomiškai vaikui naudingas;

- privalo informuoti tėvus, kad iš sandorio gauta nauda taip pat turi būti naudojama išimtinai vaiko interesais (lėšos padedamos į jo vardu atidarytą sąskaitą ir pan.).

Turto perleidimo sandoriai gali būti nuginčyti išaiškėjus, kad nepilnamečio vaiko teisės buvo pažeistos. Jeigu sandorį ginčija pilnametystės sulaukęs asmuo, turėjęs paveldėjimo teisę, atsižvelgiama į tai, kokios priežastys lėmė, kad ši teisė nebuvo įgyvendinta (ginama) jam esant nepilnamečiui.