Seimas antradienį 81 parlamentarui balsavus už, dviem - prieš, penkiems susilaikius priėmė tai numatančias Advokatūros įstatymo pataisas.

Pataisomis tarp reikalavimų advokatui įrašyta, kad jis turi turėti aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą - teisės bakalauro ir teisės magistro kvalifikacinius laipsnius. Šiuo metu advokatas privalo turėti teisės bakalauro arba teisės magistro, arba teisininko profesinį kvalifikacinį laipsnį.

Šiuo metu ne mažesnį kaip septynerių metų teisėjo stažą turintiems teisininkams arba teisės krypties socialinių mokslų daktarams nereikia laikyti advokato egzamino, bet įsigaliojus pakeitimams, nors bus atleidžiami nuo advokato kvalifikacinio egzamino, jie privalės būti išlaikę advokato veiklos organizavimo egzaminą.

Taip pat pataisomis išplėstos advokatų galimybės eiti papildomas pareigas. Šiuo metu advokatas turi teisę už atlyginimą teikti bankroto, restruktūrizavimo, turto ir palikimo administratoriaus, lobisto, likvidatoriaus, kuratoriaus, testamento vykdytojo, turto patikėtinio pareigas. Nors papildomų pareigų sąrašas nenumato, šiuo metu advokatai yra skiriami dirbti įvairiose institucijose, pavyzdžiui, Vyriausiojoje rinkimų komisijoje, tačiau šių paskyrimų teisėtumas vertinamas prieštaringai.

Pataisomis advokato galimų papildomų pareigų sąrašas papildytas įrašant vertėjo, kiek tai susiję su advokato teikiamomis teisinėmis paslaugomis, taip pat įrašoma galimybė dirbti visų lygių rinkimų ir referendumo komisijose, būti savivaldybės tarybos nariu, Seimo nutarimu, prezidento dekretu ar Vyriausybės nutarimu būti paskirtam komisijos nariu, taip pat dirbti darbo grupėse (komisijose) teisės aktų projektams rengti ir teikti teisės akto projektui parengti reikalingo tyrimo paslaugas.