"Mumija, kuriai buvo nukirsta galva, priklauso huarių kultūrai, įsiveržusiai į Limą", - teigė "Huaca Pucllana" muziejaus direktorė, archeologė Isabel Flores. Ji pridūrė, kad huariai gyveno anksčiau už inkus, kurie Pietų Amerikoje dominavo nuo Kolumbijos iki Čilės, kol juos VXI amžiaus 4-ajame dešimtmetyje išstūmė ispanų užkariautojai.

"Sprendžiant iš jo drabužių, kalbame apie aukštą pareigūną, kuris buvo palaidotas susuktas į audeklą ir surištas augalinės medžiagos virve", - pridūrė I.Flores.

Huariai, karinga gentis, Peru centrinius Andus ir pakrantės regionus užkariavusi tarp 600 ir 1000 mūsų eros metų, garsėjo aukštos kokybės tekstile ir keramikos stiliais.

Juos išstūmė ičmai, kurie, I.Flores teigimu, greičiausiai ir nukirto galvą jau senokai palaidotam huarių pareigūnui, kad išnaikintų visus prieš juos dominavusios genties ženklus.

"Tai buvo maišto prieš huarius aktas. Nėra abejonės, kad tai suteikia mums vertingos informacijos apie dabartinėje Peru sostinėje gyvenusius žmones", - pridūrė ji.

Mumija, šalia kurios buvo padėta tunikų ir tokio maisto kaip grūdai ir pupelės, nėra gerai išsilaikiusi, nes Peru pakrantėje yra drėgna. Jos sudžiūvusi oda ir kaulai yra smarkiai sulūžinėję, daug kur matosi raiščiai.

Pastaraisiais metais Peru buvo aptiktos kelios vertingos mumijos. Praėjusių metų vasarį pietinėje Peru dalyje statybininkai po viena mokykla aptiko dvi 700 metų senumo mumijas, o 2002 metais prie Limos esančio lūšnynų miesto senovinėse kapinėse buvo rasta tūkstančiai inkų mumijų.