„Na, išgersiu paskutinį gurkšnelį ir daugiau – nė lašo į burną”, – turbūt taip manė žmogus, atvažiavęs į Česukus (Varėnos r.) ir į šiukšliadėžę išmetęs tuščią „Trejų devynerių” trauktinės buteliuką.

O Merkinės parapijos klebonas Robertas Rumšas palaidojo 63 metų žmogų, mirusį nuo išsėtinės sklerozės. Šis žmogus net šešis kartus buvo atvažiavęs į Česukus.

Ir pirmas, ir antras į Česukus važiavo pastovėti prie neva stebuklingomis galiomis visoje Lietuvoje garsėjančio statinio, vadinamo Merkinės piramide.

Nereikia nė diskutuoti, kad antrajam nepadėjo stovėjimas prie keistais ženklais padabinto statinio. Ar pirmasis nebegeria – težino vienas Dievas.

Bet akivaizdus dar vienas dalykas – dar neseniai prie piramidės būriais plūdę ir sveikatos meldę žmonės vis rečiau beužsuka į Česukus. Stebuklingais išgijimais jie nebetiki.

Atsitvėrė siena

Kai L.T. apsilankė Česukuose, piramidės statytojas Povilas Žėkas kalbėjosi su vienintele lankytoja. Nekviesti svečiai jam nesukėlė entuziazmo.

„Nuo spaudos aš atsitvėriau siena”, – kokia ta siena, vaizdžiai ranka pademonstravo Povilas. Netrukus paaiškėjo, kad siena išdygo tada, kai žmonės pradėjo abejoti blizgančios piramidės galiomis.

Kaip P.Žėkas paaiškintų gerokai sumažėjusį lankytojų skaičių? Piramidės statytojas kažką atsako miglotai. Bet nuo jo veido nedingsta dirbtinė šypsena.

„Aš nebesu atviras, todėl man nepikta, ką apie mane ir piramidę šneka”, – netrukus prisipažįsta Povilas. Stebuklai, anot jo, – neviešas dalykas, todėl apie tai kalbėti nereikia. Suprask – stebuklingi išgijimai tebevyksta, bet apie tai viešai nediskutuojama. Tai – Povilo žodis.

Klausimų liko daug. Kodėl neišsikrovė mobiliųjų telefonų baterijos, nors kalbama, kad aparatai išsijungia nuo galingos piramidės energijos? Arba – kaip išdygo rąstinis puikus namas, kuriame gyvena studentas Povilas? Arba – ką Dievas pasakęs Povilui, kuris sako turįs pokalbio įrašą su Aukščiausiuoju?

Skauda širdį, koją

Merkinės klebonui R.Rumšui teko girdėti įrašą, kuriame Povilas neva kalbasi su Dievu. Šizofreniški sapaliojimai – taip tą pokalbį apibūdino dvasininkas. Beje, įraše girdėti tik Povilo balsas. Ar Dievas kalba lietuviškai, neaišku.

Ar R.Rumšas tiki, kad Česukuose vyksta stebuklai? „Netikiu”, – nukirto kunigas. O prie piramidės, jo žodžiais, atvažiuoja iš toliau. Vietiniai žino, kad ten nieko gero nesulauksi. Todėl R.Rumšo parapijiečiai sunegalavę nepuola į Česukus.

Anot Merkinės klebono, stebuklų būna, bet tai ypatingas Dievo ženklas žmogui.

Dvasininkas nežino nė vieno atvejo, kad žmogus, apsilankęs prie piramidės, būtų pagijęs nuo sunkios ligos.

Taip, sveikata kai kam pagerėja. Bet tai greičiau nuo tyro Česukų oro, paukštelių čiulbėjimo, medžių ošimo.

Vladzei Kantakevičienei skauda širdį ir pusiaują, jos vyrui Broniui – koją, jam sunku atsitiesti.

Kantakevičiai – artimiausi Povilo kaimynai. Tačiau jie nė karto nebuvo priėję prie piramidės. Nes netiki, kad galima stebuklingai pagyti.

„Piramidės galios turėtų pasiekti mūsų trobą. Bet mums vis tiek reikia gerti vaistus”, – pajuokavo pensininkai. Jis pastebėjo, kad vis mažiau autobusų, lengvųjų automobilių atvažiuoja prie Povilo statinio.