Šventiškame Londono parade dalyvavo daugiau kaip trisdešimt įvairiomis spalvomis išmargintų pakylų. Renginys po atviru dangumi šurmuliavo nuo pat Haid parko iki Parlamento rūmų, o paskui persikėlė į Trafalgaro aikštę.

Parado nuotaiką diktavo dešimtys sambos kolektyvų - pirmą kartą per visą trijų dešimtmečių gyvavimo istoriją, renginiui buvo suteiktas ne politinės manifestacijos, o gatvės festivalio statusas.

Pirmasis visų laikų gėjų paradas įvyko Londone 1972 metais. Tąkart į jį susirinko tik septyni šimtai demonstrantų, kurie susilaukė papliūpos homofobiškai nusiteikusių žiūrovų įžeidinėjimų.

Į pastarąjį paradą atėjo nuo 40 tūkst. iki 50 tūkst. žmonių. Nors dabar festivalio dvasia gerokai pasikeitusi, renginys tebėra politiškai reikšmingas.

Eisenoje dalyvaujantis jaunuolis, vilkintis istoriniu kostiumu ir užsidėjęs papudruotą peruką, kalbėdamasis su televizijos kanalu "Sky News" pareiškė, kad paradas "rengiamas tam, kad visuomenė mus pamatytų ne tik Londone, bet ir mažesniuose miestuose".

Tarp parado dalyvių buvo matyti lordas Wahidas Ali (Vahidas Ali) - pirmasis savo netradicinės lytinės orientacijos neslepiantis Didžiosios Britanijos Lordų rūmų narys, bei homoseksualių policininkų delegacija, su kuria kartu traukė ir Londono miesto policijos viršininko pavaduotojas.

Daugelis šeštadienį pasakytų kalbų sukosi apie kovo mėnesį parlamentui pateiktą įstatymo projektą, siūlantį įteisinti homoseksualų santuokas ir įžiebusį ginčus dėl teisinio tokių porų statuso Didžiojoje Britanijoje.

Priėmus šį įstatymą, nuo 2010 m. homoseksualų poroms būtų garantuojamos tokios pat teisės, kaip ir heteroseksualams, taip pat ir teisė įsivaikinti.

Vakarų Vokietijos Kelno mieste, kuris neoficialiai laikomas šalies gėjų bendruomenės sostine, į visą savaitgalį truksiančią šventę susirinko dešimtys tūkstančių žmonių, nors organizatoriai tikisi sulaukti pusės milijono.

Šis sambūris - vienas iš daugelio renginių, dar vadinamų Kristoferio gatvės diena, kurios pavadinimas pasirinktas prisimenant Manhatano Ginvičvilidžo rajono gatvėje 1969 m. įvykusius susirėmimus tarp policijos ir gėjų, po kurių užgimė gėjų teises ginantis judėjimas.

Tikimasi, kad sekmadienį pagrindiniame gėjų parado renginyje miesto gatvėmis važiuos apie aštuoniasdešimt pakylų.

Tuo tarpu Madrido gėjų parado organizatoriai laukė 300 tūkst. žmonių. Čia gėjai ragins naująją socialistų vyriausybę tesėti per rinkimų kampaniją duotus pažadus pagerinti gėjų teises.

Parado metu Madrido centras bus užtvertas. Šiemetiniu renginio devizu pasirinktas šūkis "Tinkamas metas" (The time is right) yra aiški užuomina į vyriausybės įsipareigojimą katalikiškoje Ispanijoje legalizuoti gėjų santuokas.