Žinoma, važiuos žmonės ne pas ūkininkus, siūlančius pailsėti turistams, o į savo sodybas, pas tėvus, giminaičius, gyvenančius kaime.

Tokia apklausa, prasidedant atostogų sezonui, atspindi ir tam tikras socialines tendencijas mūsų visuomenėje. Štai pernai, remiantis “Spinter” atlikta panašia apklausa tik 48 procentai respondentų nurodė praleisiantys kaime arba sode, o 13 - namuose. Vadinasi, šiemet daugiau žmonių yra nusprendę pataupyti, atsisakyti geresnio poilsio.

Iš dalies ši apklausa sutapo su neseniai Statistikos departamento paskelbtu tyrimu, kurio duomenys rodo, jog, didesnė dalis Lietuvos žmonių mano, jog jų ekonominė padėtis per pastaruosius metus pablogėjo. Pasak statistikos, jei pernai pajamos, skaičiuojant vienam namų ūkio nariui buvo 398,1 lito, tai šiemet nukrito iki 389 Lt.

Taigi, turint tokias pajamas, didelių kelionių neįmanoma sau leisti. Kita vertus, daugiau nei 92 proc. Lietuvos gyventojų sakosi per savo gyvenimą yra nors kartą išvažiavę į užsienį. Greičiausia į artimesnes, kaimynines šalis. Tačiau skaičius parodo lietuvių pomėgį keliauti. Žinoma, mums neįmanoma lygintis su vokiečiais, daugiausia keliaujančia Europos tauta.

Prognozuojama, jog vien šiais metais vokiečiai kelionėms išleis per 100 milijardų markių. Pagal šį rodiklį jie jau vejasi pasaulio kelionių rekordininkus - amerikiečius.

Kur jūs planuojate praleisti šių metų atsostogas (proc.)?

Namuose  		14,4
Kaime/sode 		59,4
Pajūryje (Lietuvoje)  	13,7
Užsienyje 		3,5
Neturės atostogų  	2,2
Nežino/neatsakė  	6,8

Ar jums kada nors teko lankytis užsienyje (proc.)?

Taip  			92
Ne  			6,2
Nenoriu atsakyti  	1,5