Fondo iniciatoriai buvo Ūkio ministerijos įkurto Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojamo JEREMIE kontroliuojančio fondo, kurį Lietuvoje administruoja Europos investicijų fondas (EIF).

Du metai ir sėkmė ėmė plačiai šypsotis

Dar visai neseniai viešoji erdvė mirgėjo pranešimais apie pasiteisinusias investicijas į UAB „Kaunas metal“: „Verslo angelų fondas I“, kartu su verslo angelu Tauru Rymoniu prieš dvejus metus investavęs į šios bendrovės startą, anksčiau laiko pardavė visas turimas akcijas ir paleido ją į savarankišką gyvenimą.

Per šį laiką UAB „Kaunas metal“ pasiekė 18 mln. litų metinius pardavimus, didžioji dalis produkcijos parduodama Skandinavijos šalims, kita dalis - Lietuvoje vykdomiems statybos projektams, tokiems kaip „Rail Baltica“ ir „Quadrum“ verslo centras. Bendrovėje sukurta 60 darbo vietų, dalis darbuotojų yra grįžę iš užsienio. O šių metų pradžioje atidarytas ir naujas didžiulis suvirinimo cechas, ženkliai padidinęs įmonės gamybos pajėgumus.

UAB „Kaunas metal“ vienas iš savininkų, direktorius Robertas Buckus neabejoja, kad dar šiais metais pavyks pasiekti 25 mln. litų apyvartą, įsitvirtinti esamose rinkose ir jau pradėti galvoti apie kitas.

Stebuklo receptas

Sakysite, tikras stebuklas? Bendrovės vadovų verslo idėja, verslo angelo vadybos patirtis, „Verslo angelų fondo I“ komandos finansų inžinerijos išmanymas ir ES struktūrinių fondų parama– štai ir visa šio stebuklo sudėtis.

Prisimindamas bendrovės veiklos pradžią, R. Buckus neslėpė, kad nebuvo lengva: jaunam verslui reikėjo investicijų įrangos įsigijimui, apyvartinėms lėšoms, tačiau visi bankai tiesiog uždarė duris. Teko rinktis iš dviejų alternatyvų: ieškoti privačių investuotojų arba kreiptis į vieną iš rizikos kapitalo fondų.

Pasak „Verslo angelų fondo I“ valdytojo A. Variakojo, galima tik pasidžiaugti, kad jaunoje Lietuvos valstybėje, pagaliau atsirado institucijų, formuojančių visam pasauliui seniai žinomą investavimo praktiką.

„Svarstėme visus „už“ ir „prieš“, derėjomės, susitarėme su „Verslo angelų fondu I“ ir likome patenkinti bendradarbiavimu visomis prasmėmis. Šiuo metu pilnai atsiskaitėm ir tai reiškia, kad mūsų pasirinkimas tiesiog pasiteisino“, – teigė UAB „Kaunas metal“ direktorius.

Į bendrovę nusprendęs investuoti verslo angelas, šiuo metu einantis UAB „Kaunas metal“ valdybos pirmininko pareigas, T. Rymonis ne kartą pabrėžė, kad imtis šio verslo paskatino fondo sutikimas investuoti į idėją. Tuo tarpu „Verslo angelų fondo I“ valdytojas Algimantas Variakojis įsitikinęs, kad ši investicija pavyko dėl daugelio priežasčių, o visų pirma – dėl stiprios komandos, kuri nuo pat pradžių žinojo, ko nori ir siekia.

Investiciniai fondai: apčiuopiama grąža, investavimo kultūra ir neiškraipyta ekonomika

EIF atstovė Lietuvoje Jūratė Aželionytė neabejoja, kad UAB „Kaunas metal“ yra puikus pavyzdys to, kokią naudą įmonei ir valstybei gali suteikti inovatyvūs finansavimo sprendimai per rizikos kapitalo fondus, finansuojamus ES struktūrinių fondų lėšomis pagal 2007–2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programą. „Su ES struktūrinių fondų lėšomis ir pritrauktu privačių investuotojų kapitalu bei žiniomis, padedama įmonėms, tokioms kaip „Kaunas metal“ augti ir kurti darbo vietas Lietuvoje“, – sakė ji.

Tokia iš esmės ir yra ES struktūrinės paramos lėšomis finansuojamo JEREMIE kontroliuojančio fondo vienos iš priemonių - „Verslo angelų fondas I“ prasmė – struktūrinių fondų lėšas, vadinamus ES valstybių pinigus jungti su privačiomis lėšomis ir investuoti į aukštos ir labai aukštos rizikos įmones bei gauti apčiuopiamą grąžą.

Ir ne tik. Pasak „Verslo angelų fondo I“ valdytojo A. Variakojo, galima tik pasidžiaugti, kad jaunoje Lietuvos valstybėje, kurioje iki šiol nebuvo nei investavimo kultūros, nei patirties, pagaliau atsirado institucijų, formuojančių visam pasauliui seniai žinomą investavimo praktiką. Tad džiaugiamės, kad pas mus yra verslo angelų, džiaugiamės, kad jiems investuojant pinigus į bendroves, antra tiek lėšų jos gali gauti iš JEREMIE iniciatyva įsteigtų rizikos kapitalo fondų“, - sakė jis.

O svarbiausia, šios investicijos neiškraipo ekonomikos, nes yra duodamos ne tam, kad bendrovė pasinaudotų jomis kaip negrąžintina parama, o tam, kad po tam tikro numatyto investicinio laikotarpio sugrįžtų kaip investicinė grąža.

Laukia daugiau investicijų

„Verslo angelų fondo I“ valdytojas teigia, kad šiuo metu fondas yra investavęs į 23 įmones, iš kurių trys jau išpirko investicinius akcijų paketus. Ir tai – dar ne pabaiga. Fondas tęs investicijas iki 2015 m. gruodžio 31 d., vėliau dėmesys bus skiriamas turimų investicijų vertei kelti, kol iki 2019 m. gruodžio 31 d. bus parduoti visi portfelio įmonių akcijų paketai.

Bendradarbiauti su „verslo angelų fondu I“ siekiantiems verslininkams rekomenduojama investicinį pasiūlymą pateikti likus bent trims mėnesiams iki numatytos investicijų pradžios, o jis bus vertinamas atsižvelgiant į parengtą verslo planą, išsamų patikrinimą, verslo logiką ir finansines prognozes.

Fondą domina bendrovės, turinčios patikrintą gaminamų produktų ir tiekiamų paslaugų rinką, kurioms reikia papildomo finansavimo arba žinių tolimesnei plėtrai. Tiesa, fondas neinvestuoja į bendroves, kurios verčiasi ginklų, tabako, alkoholio gamyba, kazino, lošimo, žmonių klonavimo, nekilnojamojo turto, žuvininkystės ar panašia veikla. Neinvestuojama į bendroves, turinčias rimtų finansinių sunkumų, teršiančias aplinką, kenkiančias visuomenės sveikatai ir saugumui.

AR ŽINOTE, KAD…

…JEREMIE – tai bendra Europos Komisijos ir Europos investicijų banko grupės iniciatyva, kuria siekiama padėti įmonėms gauti išorinių finansavimo šaltinių, panaudojant dalį ES struktūrinės paramos 2007–2013 m. lėšų. Lietuvoje ši iniciatyva finansuojama ES struktūrinių fondų ir nacionalinėmis lėšomis pagal 2007–-2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programą.

...Ūkio ministerija skyrė 145 mln. litų ES struktūrinių fondų lėšų Lietuvos rizikos kapitalo rinkos plėtrai, įkurdama JEREMIE kontroliuojantįjį fondą.

...“Verslo angelų fondas I“ yra viena iš Ūkio ministerijos įkurto JEREMIE kontroliuojančiojo fondo finansinių instrumentų.

…”Verslo angelų fondo I” dydis – 27,6 mln. litų, o jį valdo UAB „MES INVEST“ ir UAB „Strata“ konsorciumas.

…”Verslo angelų fondo I” investavimo taikiniai – bendrovės, kurių metinė apyvarta siekia iki 15 mln. litų, pardavimai orientuoti į eksporto rinkas, o investicijos naudojamos įmonių plėtrai, daliniam apyvartinio kapitalo finansavimui.

…šio fondo investicijų dydis siekia nuo 173 tūkst. iki 1,381 mln. litų į vieną bendrovę, o investuojama kartu su Verslo Angelu lygiomis dalimis (po 50 proc. bendros investicijų sumos), su bendrove, jos savininkais pasirašant akcininkų sutartį.