Poveikio aplinkai vertinimo (PAV) direktyva nuo priėmimo 1985 metais iš esmės nebuvo tobulinta, tad šiuo metu vykstančia jos peržiūra siekiama atnaujinti teisės aktą ir jį priartinti prie šiandienos realijų.

Pasak Europos Parlamento narės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, vienas didžiausių senosios direktyvos trūkumų – tai, kad joje nėra instrumentų, kurie padėtų užtikrinti poveikio aplinkai vertinimo procesų nepriklausomumą.

"Šiandien Aplinkos komitete pritarėme labai svarbiai nuostatai, kad dalyvauti poveikio aplinkai vertinime turi nepriklausomi ir techniškai kvalifikuoti specialistai, kurių pavardės privalo būti skelbiamos viešai", - teigia Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė.

Anot parlamentarės, ši nuostata, kartu su taisyklėmis, kurios aiškiau ir išsamiau reglamentuos visuomenės dalyvavimą poveikio aplinkai vertinime turėtų procesą padaryti gerokai skaidresniu, o tokiam poreikiui, kaip rodo kasdieniai patyrimai ne tik Lietuvoje, bet ir kitose ES šalyse, pribręsta jau seniai.

"Kita vertus, pats poveikio aplinkai vertinimo procesas – supaprastintas: siūloma užtikrinti, kad informacija, surinkta poveikio aplinkai vertinimo metu, galėtų būti remiamasi ir kreipiantis dėl kitų leidimų, pavyzdžiui, taršos, gavimo", - apie PAV direktyvos naujoves pasakoja EP narė R.Morkūnaitė, pati aktyviai dalyvavusi diskusijose dėl šios direktyvos atnaujinimo ir dokumentui pateikusi aštuonias pataisas.

Anot europarlamentarės Radvilės Morkūnaitės, nemažiau svarbios ir kitos naujosios Direktyvos nuostatos – numatyta, jog poveikio aplinkai vertinimo metu privalės būti atsižvelgiama į daugiau aplinkos elementų, kuriems gali būti padaryta žala, tarp tokių elementų – biologinė įvairovė, kultūros vertybės, žemės gelmės.

Diskusijų dėl aplinkosauginio skalūnų dujų gavybos reglamentavimo įkarštyje svarstoma PAV Direktyva, EP Aplinkos komiteto nariams atsižvelgus į visuomenės susirūpinimą, papildyta ir nuostata, kad poveikio aplinkai vertinimas būtų privalomas ir netradicinių angliavandenilių (pvz., skalūnų dujų) žvalgybai ir gavybai. Anot EP narės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, tai pirmasis teisinę galią turintis ES dokumentas, kuriame atsižvelgiama į skalūnų dujų gavybos aplinkosauginius aspektus.

Europos Parlamento plenarinėje sesijoje dėl Poveikio aplinkai vertinimo direktyvos bus balsuojama rudenį.