Viena iš kodekso iniciatyvų – WiFi4EU, kuria siekiama interneto ryšį padaryti labiau pasiekiamą ES šalių viešosiose erdvėse. Šį siūlymą planuojama svarstyti Europos Parlamente dar iki šių metų vasaros.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude‘as Junckeris savo metinėje kalboje apie ES padėtį sakė: „Tai, jog visi gauna naudos iš geresnio ryšio, reiškia, kad neturi būti svarbu, kiek žmogus uždirba ar kur jis gyvena. Dėl šios priežasties mes siūlome kiekvieną Europos kaimą ir miestą iki 2020 m. aprūpinti nemokamu belaidžiu interneto ryšiu šalia svarbiausių viešojo gyvenimo centrų.“

„Europiečiai tikisi prieinamo, patikimo ir spartaus interneto ryšio. Internetu šiandien bendraujame, teikiame ir gauname paslaugas, vystome verslus. Todėl svarbu, kad tiek didmiesčiuose, tiek kaimo bendruomenėse WiFi ryšys būtų plačiai prieinamas“, – dabartinę situaciją vertina Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje ryšių su žiniasklaida grupės vadovas Giedrius Sudikas.

Pasiūlymu siekiama padėti užtikrinti nemokamo belaidžio ryšio tiekimą visuomeninės paskirties pastatuose, viešuosiuose parkuose, aikštėse, šalia sveikatos įstaigų ir kitose visuomenės gyvenimui svarbiose vietose. „Pagrindinis iniciatyvos tikslas – paskatinti miestelių ir kaimų bendruomenes sukurti bent vieną nemokamą WiFi prieigą, kuria galėtų naudotis tiek vietos gyventojai, tiek svečiai,“ – pažymi G. Sudikas.

Finansavimo planai kol kas nėra sudaryti ir bus svarstomi Europos Parlamentui ir šalims narėms pritarus šiam projektui, tačiau iniciatyva turėtų būti finansuojama iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės. Projekto biudžetas vis dar atviras, todėl ir galimų finansavimo gavėjų skaičius vis dar tiksliai nežinomas.

„Tinkami finansuoti projektai bus atrenkami geografiniu principu, tačiau bus paisoma ir paraiškos pateikimo pirmumo,“ – informuoja G. Sudikas. Skelbiama, jog tokia galimybe galės pasinaudoti mažiausiai 6-8 tūkst. vietos bendruomenių.

„WiFi4EU iniciatyvoje dalyvauti ir teikti paraiškas kviečiamos vietos valdžios institucijos – savivaldybės ar savivaldybių grupės. Joms kupono pavidalu bus skirta dotacija moderniai įrangai, pavyzdžiui, belaidžio ryšio terminalams įsigyti ir įdiegti. Vienai bendruomenei galės būti suteiktas vienas toks kuponas,“ – aiškina G. Sudikas. Vis dėlto padengti ryšio eksploatavimo išlaidas turės vietos valdžia. Anot G. Sudiko, vietos valdžios institucijos galės dalyvauti WiFi4EU projekte su sąlyga, kad toje vietovėje nėra panašios viešos ar privačios belaidžio interneto prieigos.

Tuo pačiu iniciatyva WiFi4EU bus skatinamas skaitmeninių paslaugų, tokių kaip e. valdžia, teikimas vietos bendruomenėse. Tikimasi, kad ji padidins interneto ryšio paklausą tarp piliečių ir naudojimąsi internetinėmis paslaugomis. Ypač siekiama suteikti galimybę interneto ryšiu naudotis žmonėms, kurie dažnai tokios galimybės neturi, pavyzdžiui, bedarbiams ar pagyvenusiems žmonėms, taip pat kaimų ir atokesnių vietovių gyventojams. Lietuva jau yra žymi tuo, jog turi bene greičiausią interneto ryšį Europoje, tad WiFi4EU leis jam pasiekti tolimiausius mūsų šalies kampelius.