Kai kurių Skandinavijos šalių euroskeptikų svajonė sukurti Šiaurės Europos Sąjungą ir atsiriboti nuo Europos Sąjungos gali būti nepasiekiama, tačiau daug žmonių ją palaiko. Tokie naujosios apklausos rezultatai stebina.

Agentūrų "Gallup", "Senti-Norstat" ir TEMO atliktos apklausos rezultatai rodo, kad 45 proc. švedų yra patenkinti Europos Sąjunga, tuo tarpu 49 proc. apklaustųjų teikia pirmenybę Šiaurės Europos Sąjungai. Norvegijoje, kuri nepriklauso ES, palaikančių Šiaurės Europos Sąjungą yra 46 proc., o ES remiančių - tik 40 proc.

Danija, kuri Europos Sąjungai priklauso jau 31 metus, atrodo, labiau linksta prie Šiaurės kaimynių, tačiau tik iki tam tikros ribos. 47 proc. danų palaiko Europos Sąjungą, o 44 proc. mieliau rinktųsi sąjungą su Skandinavijos valstybėmis. Tačiau jei Šiaurės Europos Sąjunga galėtų bendradarbiauti su ES tokiose srityse, kaip prekyba ir laisvas judėjimas, 51 proc. danų pasirinktų Šiaurės Sąjungą ir tik 36 proc. palaikytų ES.

Danijos parlamento narys Ole Krarupas (Olė Krarupas) iš "Tautų judėjimo prieš ES" teigė dienraščiui "Politiken": "Jei Danija ar Švedija balsuos prieš Konstituciją, tai iš tikrųjų nebus nauja išeitis. Vyriausybė gali pagrasinti, kad Danija gali būti priversta pasitraukti iš ES. Tačiau iš tikrųjų daugelis žmonių to norėtų".

Senas Danijos euroskeptikas Jens Peter Bonde (Jensas Peteris Bondė) iš "Birželio judėjimo" ne taip entuziastingai kalba apie Šiaurės Europos Sąjungą: "Aš nemanau, kad tai galėtų būti atsvara Europos Sąjungai. Tol, kol mes esame Europos Sąjungoje, tol mes einame išvien".

Tiek Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Mulleris (Peras Stigas Muleris), tiek Švedijos užsienio reikalų ministrė Laila Freivalds atmetė Šiaurės Europos Sąjungos idėją.