Kaip pranešė URM Spaudos skyrius, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Čekijos, Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos ministrai išreiškė bendrą tvirtą pasiryžimą siekti įstoti į Šengeno zoną 2007 metų spalio mėnesį, kaip ir buvo patvirtinta 2006 metų birželio mėnesio ES viršūnių susitikime.

Anot pranešimo, jei tai neįvyks dėl techninių priežasčių, naujose Europos Sąjungos narėse pasitikėjimas ES smarkiai sumažės.

Visos septynios šalys ragina Europos Komisiją ir šalis nares laikytis savo įsipareigojimų ir dirbti kartu, kad Šengeno plėtra galėtų įvykti kiek įmanoma greičiau.

Lietuvai ministrų susitikime atstovavo UR ministras Petras Vaitiekūnas, kuris Šengeno plėtros klausimus aptarė ir su Vokietijos UR ministru Franku-Walteriu Steinmeieriu.

Pastarasis pažymėjo, kad būtina ieškoti techninių galimybių Šengeno zonos plėtrą įvykdyti 2007 metais. F.W.Steinmaieris taip pat žadėjo pasistengti atvykti į Lietuvą kiek įmanoma greičiau.

Manoma, kad bevizės Šengeno erdvės plėtra greičiausiai vėluos vienerius metus, nebent informacinių technologijų ekspertai iki gruodžio mėnesio pateiks sprendimą, kaip išplėsti esamą Šengeno informacinę sistemą, kol pradės veikti vėluojanti naujoji.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją