Romane „Tarp pilkų debesų“, jau 26 kalbomis išleistame net 41 šalyje, pasakojama 15-metės Linos istorija, knygoje prasidedanti, kai slaptieji saugumo agentai vidury nakties įsiveržia į jų namus Kaune ir suima ją, kartu su mama ir jaunesniuoju broliu. Šeima ištremiama į atokiausią Sibiro užkampį, kur Linai ir kitiems tūkstančiams tremtinių tenka grumtis dėl išgyvenimo. Savo skaudžią patirtį mėginanti papasakoti piešiniais, Lina prisiekia, kad jeigu ji išgyvens ir sugrįš namo, Sibire pieštus piešinius ji įdės į stiklainį ir užkas gimtinės žemėje, kad ateinančios kartos atrastų ir sužinotų tiesą apie tikrą ištremtųjų padėtį.

Knyga, kurią dabar galima įsigyti Europos Parlamento knygyne, pagrįsta tikrais įvykiais, kuriuos patyrė tūkstančiai nekaltų Lietuvos gyventojų, jėga atplėštų nuo savo žemės, 1940 metais okupuotos sovietų, ir gyvuliniuose vagonuose nugabentų į Sibirą. Rašytoja apklausė dešimtis tremtinių, kuriems pavyko išgyventi, lankėsi įvairiose istorinėse vietose, norėdama pati patirti tai, ką galėjo išgyventi jos knygos herojė Lina.

Jau kitą dieną po susitikimo Briuselyje Rūta Šepetys atvyksta į Lietuvą pristatyti savo naujojo romano „Nelengvu keliu“ (Out of the Easy). Knygos sutiktuvės bus rengiamos Vilniaus (kovo 28 d.), Kauno (kovo 29 d.) ir Klaipėdos „Pegaso“ tinklo knygynuose.

Naujojo romano veiksmas vyksta 1950-aisiais Naujojo Orleano Prancūzų kvartale. Knygos herojė – 17-metė Džosė Morein, viešnamio prostitutės duktė, visomis išgalėmis siekia ištrūkti iš uždaro ir jai per ankšto pogrindžio pasaulio, kuriame ji priversta gyventi iš prisirišimo savo motinai.