Konstitucinio Teismo pirmininko Egidijaus Kūrio nuomone, Pagrindiniame šalies įstatyme įtvirtintą tik vienos pilietybės nuostatą su retomis išimtimis galima pakeisti nebent referendumu.

"Raginčiau nekurti teisinių "abrakadabrų" sakant, kad galima kitoje Konstitucijos vietoje prirašyti keletą žodžių, ir taip bus pakeista 12 straipsnio nuostata. Jokiu būdu", - Lietuvos radijui pirmadienį sakė E. Kūris.

Konstitucijoje numatyta, kad Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais, o išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis.

Teismas pripažino, kad Konstitucijai prieštarauja įstatyme numatyta išimtis lietuvių kilmės asmenims, gyvenantiems užsienyje, turėti dvigubą pilietybę.

Tuo metu Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkai vykstančiame suvažiavime pasigenda Lietuvoje politinės valios sprendžiant užsienyje gyvenančių tautiečių dvigubos pilietybės klausimą.

Beje, Seimo narė Laima Mogenienė siūlo suteikti dvigubą pilietybę asmenims, kurie dokumentus pradėjo tvarkyti iki Konstitucinio Teismo spendimo – parlamentarė įregistravo tai numatančias Pilietybės įstatymo pataisas.

Daugiau nei prieš pusmetį Konstitucinis Teismas išaiškino, kad būtina mažinti grupę asmenų, galinčių pretenduoti į dvigubą pilietybę.

9 iš 10 lietuvių pasisako už Lietuvos pilietybės išsaugojimą asmenims, įgijusiems kitos valstybės pilietybę.