Bergeno universiteto tyrimo duomenimis, norvegų darbdaviai mieliau renkasi norvegus nei užsieniečius, net jei pastarųjų kvalifikacija geresnė, rašo thelocal.no.

Taigi net dedantiems visas įmanomas pastangas integruotis į Norvegijos kultūrą darbo perspektyvos bus ribotos.

Pirmas žingsnis siekiant karjeros Norvegijoje – kuo geriau mokėti norvegų kalbą.

Kalbos reikalavimai

Atvykstantiems iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių reikia baigti 300 valandų trukmės norvegų kalbos kursus. Šis reikalavimas netaikomas Skandinavijos valstybių piliečiams.

Iš tiesų tai labai naudinga. Puikus anglų kalbos mokėjimas – privalumas, bet mokant kalbėti ir rašyti norvegiškai tikrai atsivers daugiau galimybių darbo rinkoje.

Norvegijoje yra puikūs valstybiniai kalbos kursai, kuriuose mokoma kalbos bei supažindinama su gyvenimo Norvegijoje ypatumais.

Leidimai

Pagal naują tvarką, ES piliečiams leidžiama gyventi ir dirbti Norvegijoje neprašant leidimo gyventi, tereikia užsiregistruoti policijoje.

Norintiems gyventi Norvegijoje ilgiau nei tris mėnesius ES piliečiams reikia užsiregistruoti policijoje ir pateikti įrodymų, kad asmuo turi kur gyventi, taip pat pateikti galiojantį asmens dokumentą bei dokumentus, patvirtinančius, kad asmuo neprašys socialinių išmokų.

Atvykstantiems ne iš ES šalių procedūra sudėtingesnė.

Naujausia informacija ir prašymų procedūros pateikiamos Norvegijos Imigracijos direktorato interneto svetainėje www.udi.no.

Kaip ieškoti darbo?

Žinoma, svarbiausia parašyti gerą motyvacinį laišką ir parengti CV. Motyvacinis laiškas turi būti rašomas kiekvienam darbui, į kurį pretenduojama. Pretenduojant į Norvegijos įdarbinimo portaluose skelbiamus darbus, geriausia pateikti CV, išverstą į norvegų kalbą. CV turi būti pagrindinė informacija apie ankstesnius darbus ir trumpai apibūdintos asmeninės savybės.

Tikslas – pademonstruoti darbdaviams savo motyvaciją dirbti pas juos. Sėkmė gali lydėti ir nusprendusius nusiųsti savo CV ir motyvacinį laišką į norimą darbo vietą (net jei darbo skelbimo nėra jokiame portale), nes Norvegijoje palankiai vertinamas iniciatyvumas.

Norvegų agentūra NOKUT tvirtina užsienio piliečių išsilavinimo dokumentus (www.nokut.no).

Pravartu turėti paskyrą interneto svetainėje „LinkedIn“ – joje jūsų CV mato internete. Norvegijos įdarbinimo agentūros aktyviai joje ieško kandidatų.

Tarp ieškančių darbo ir darbdavių populiarios ir interneto svetainės www.finn.no bei www.manpower.no. „Experis“ (www.experis.no) yra didžiausia Norvegijos įdarbinimo bendrovė, kuri specializuojasi IT, finansų konsultavimo ir inžinerijos srityse. Populiarios norvegų darbo rinkoje ir agentūros „Adecco“ (www.adecco.no), „Capus“ (www.capus.no) bei „Orion“ (www.orion-search.no).

Norvegijoje dėl stabilios valiutos ir pajamų iš naftos mažas nedarbas, nuolat kuriamos darbo vietos. Šiuo metu šalyje trūksta 16 000 inžinierių – daugiau nei dvigubai nei pernai. Konkrečiai trūksta civilinės inžinerijos ir naftos inžinerijos specialistų.

Mokesčiai

Visi Norvegijos gyventojai privalo mokėti pajamų ir turto mokesčius. Taip pat reikia turėti mokesčių išskaitymo kortelę, kuri rodo darbdaviams, kiek mokesčių išskaičiuoti iš jūsų atlyginimo, kasmet užpildyti dokumentus dėl mokesčių gražinimo. Šie reikalavimai taikomi tiek mokantiems visus, tiek dalinius mokesčius Norvegijoje.

Užpildę dokumentus dėl mokesčių grąžinimo, sulauksite pranešimo apie pajamas, nuo kurių nuskaičiuojami mokesčiai, ir kiek mokesčių išskaičiuota (informacija – www.taxnorway.no).

Įdarbinimo politika

Nors norvegų darbdaviai teikia pirmenybę norvegams, iš esmės įdarbinimo politika palanki užsieniečių įdarbinimo atžvilgiu.

Pokalbiai dėl darbo

Norvegijoje nėra griežti aprangos darbo pokalbiams reikalavimai. Nebūtina visuomet pasirišti kaklaryšį, bet patartina tvarkingai apsirengti.

Norvegai didžiuojasi savo punktualumu, tad svarbu atvykti laiku. Patartina atėjus į pokalbį tvirtai paspausti ranką ir išlaikyti akių kontaktą.

Darbo pokalbyje gali dalyvauti nuo dviejų iki penkių specialistų (sprendžiančių dėl priėmimo į darbą), o pokalbis gali trukti nuo 45 min. iki 1,5 val.