Moteris pasakojo, kad jos dukra lankė katalikišką mokyklą, tačiau likus vos kelioms savaitėms iki mokslo metų pabaigos mergaitei švietimo įstaigos durys buvo užtrenktos. Atėjus rugsėjui moksleivė liko namuose, nes mokykla per vasarą jai taip ir nebuvo rasta.

Primename, kad istorija prasidėjo prieš pusmetį, kai Agnės dukra mokykloje patyrė patyčias dėl kitos mažametės, britės Lauros (tikrieji vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.) paskleistų gandų: neva lietuvaitė rodė savo nuogą kūną įvairiuose interneto puslapiuose, vedžiojosi berniukus namo, jie ją nurenginėjo ir lietė.

Moteris kurį laiką neįtarė, kokios problemos užgulė jos dukros pečius, tačiau gana greit pastebėjo pasikeitusį jos elgesį. „Pastebėjau, kad dukra nenoriai pradėjo eiti į mokyklą, vėliau užsiminė, kad norėtų lankyti kitą mokyklą. Ji ilgai tylėjo, slėpė viską nuo manęs. Kaip vėliau pati sakė, nenorėjo, kad jaudinčiausi, be to, tikėjosi, kad visos problemos savaime išsispręs“, – išgyvenimais dalijosi Agnė.

Išdavė geriausia draugė?

Moksleivės mama pasakojo, kad jos dukra su Laura, toje pačioje mokykloje besimokančia mergaite, buvo geriausios draugės. Kadangi Lauros tėvai nuolatos dirba, jiems nesant namie ji su berniukais bendraudavo internetu. Draugė papasakojo lietuvei ir daugiau detalių, ką ji išdarinėdavo ir kad virtualiame pasaulyje gana intymiai bendravo su berniukais. Laura, pasidalijusi šia savo paslaptimi, paprašė Agnės dukters niekam apie tai nesakyti. Mergaitė pažadėjo tylėti, tačiau jau kitą dieną situacija pasisuko netikėta linkme.

Pasak Agnės, jos duktė tylėjo ir paslapties niekam neišplepėjo, bet jau sekančią dieną po draugių slapto pokalbio mokykloje ant lietuvaitės galvos ėmė lietis bendraamžių patyčios ir pyktis.

„Laura, turbūt tikėdamasi apsaugoti save, visiems ėmė pasakoti, kad būtent mano dukra užsiiminėja savo intymių vietų demonstravimu internete. Mokykloje gandas ir apkalbos pasklido žaibiškai. Mokiniai mano dukrą užgauliojo, tyčiojosi. Tai ją labai sužeidė. Mergaitė namuose bandė žudytis persipjaudama venas“, – atviravo mama.

Tėvai nusprendė nieko nebelaukti ir atkurti teisybę. Tam, kad apgintų dukros garbę ir paneigtų paskleistą šmeižtą, nuvežė namų kompiuterį ir atžalos mobilųjį telefoną patikrinti specialistams, taip pat peržiūrėjo ir prie kaimyninių namų įtaisytų kamerų vaizdo įrašus. Surinkti įrodymai, pasak lietuvės, bylojo, kad duktė nesilankė netinkamuose internetiniuose puslapiuose, nekėlė intymių vaizdo įrašų, ir pas ją nesilankė jokie berniukai.
Mamai įrodymų netrūksta

Tačiau šie surinkti įrodymai nuramino ir įtikino tik tėvus. Mokyklos valdžia jais nepatikėjo.

Švietimo įstaigos valdyba buvo įsitikinusi, kad lietuvaitė vis dėlto elgėsi netinkamai, ir likus vos keletui savaičių iki mokslo metų pabaigos paskyrė jai alternatyvų mokymosi būdą. Tai reiškia, kad mergaitė buvo išsiųsta mokslus pabaigti specialioje socialinių problemų turinčių vaikų mokykloje.
Šiam sprendimui lietuvės moksleivės mama Agnė griežtai nepritarė. Mama pareikalavo oficialaus rašto su paaiškinimu, kodėl mergaitei buvo skirtas alternatyvus mokymasis. Mokykla dokumentus pateikti atsisakė.

Pašlijo sveikata

Po paskirto alternatyvaus mokymosi būdo, pašlijus dukros savijautai, Agnė kreipėsi į bendrosios medicinos praktikos (angl. GP) įstaigą. Medikai pripažino, kad mergaitė yra emociškai išsekusi, todėl kelias paskutines mokslo savaites specialios mokyklos jai lankyti nereikėjo.

Tiesa, problemos tai neišsprendė. Mamos įsitikinimu, kadangi oficialių raštų iš mokyklos nebuvo, jos dukrai turėjo būti leista lankyti įprastą mokyklą. Tą moteriai patarė daryti ir savivaldybės darbuotojai.

Agnė išlydėjo atžalą į mokyklą, tačiau nujautė, kad tai nebus baisios istorijos pabaiga. Ir iš tiesų netrukus sulaukė dukters žinutės: „Mama, atvažiuok greičiau, mama, prašau.“

Mama rado dukrą verkiančią prie mokyklos durų – pavaduotoja ją išvijo.

Pašnekovė nieko nelaukusi su dukra nuskubėjo pas direktorių ir pateikė jam pluoštą dukters nekaltumą įrodančių dokumentų. Tačiau, kaip pasakojo moteris, direktorius šūsnies popierių nenagrinėjo. Mokyklos vadovas tvirtino, kad tiesa jam žinoma. Agnė pokalbį slapta įrašinėjo mobiliuoju telefonu.

„Tiesa“ gavo šio susitikimo garso įrašą. Pokalbio pradžioje girdima, kaip direktorius ramiai aiškina dukrai ir jos mamai, kad santykiai tarp mokyklos ir mergaitės yra sugadinti, o paplitę gandai apie ją – itin nepalankūs. Dėl šių priežasčių mokyklos vadovybė priėmė sprendimą mergaitei skirti alternatyvų mokymosi būdą ir mokslo metus pasiūlė baigti specialioje mokykloje.

Agnei pareikalavus oficialių tai patvirtinančių dokumentų, direktorius atsisakė juos pateikti. Moteris nepasidavė ir vis tiek reikalavo pateikti raštiškus nurodymus.

Pokalbiui rutuliojantis direktorius įsiuto. Įraše girdėti, kaip direktoriaus rėžia moteriai, kad ji jam neaiškins, ką daryti ir kaip vadovauti mokyklai, kad Agnė gali kreiptis kur tik nori, o čia jo mokykla ir jie turi savo taisykles.

Galiausiai moteriai ir jos atžalai direktorius liepė iš mokyklos kuo greičiau išeiti pačioms arba jos būsią išvesdintos.

Tolimesnis mergaitės likimas

Rugsėjo 2 dieną „Tiesos“ žurnalistė susitiko su Agne ir abi nuvyko į susitikimą mokykloje, kuriame buvo sprendžiamas tolesnis mergaitės likimas prasidėjus naujiems mokslo metams. Kabinete jau laukė du mokyklos valdybos nariai, vienas jų – garso įraše girdėtas įžūliai su Agne ir jos dukra kalbėjęs direktorius. Susitikime dalyvavo ir savivaldybės darbuotojas.

Vos išgirdę, kad į susitikimą atvyko žurnalistė, ir direktorius, ir savivaldybės darbuotojas pakilo iš savo sėdimų vietų, atsisakė kalbėti ir pareikalavo susitikimą atidėti. Kadangi mokslo metai turėjo prasidėti jau rugsėjo 3-įąją, delsti Agnė negalėjo, tad susitikime dalyvavo viena, žurnalistei sutikus jos palaukti už durų. Susitikimas buvo tęsiamas.

Po kiek mažiau nei valandos tarpduryje pasirodė Agnė. Šįkart ji buvo maloniai išlydėta mokyklos direktoriaus, tačiau veide įžvelgiamas liūdesys nežadėjo nieko gero.

Pasirodo, direktorius nesutiko leisti mergaitei tęsti mokslų katalikiškoje švietimo įstaigoje, buvo nuspręsta, kad mažametė turės mokytis alternatyvioje mokykloje. Pašnekovė neslėpė apmaudo.

Mokyklos ir savivaldybės darbuotojų atsakas

Agnė ir šįkart susitikimo pokalbį įrašinėjo telefonu ir įrašą pateikė „Tiesos“ žurnalistei.
„Mūsų mokykloje mokosi apie 1200 mokinių. Aš tikrai neišsirinkau jūsų dukros iškirtinai iš visų, stengdamasis jai pakenkti. Jūsų dukra pati atėjo pas vieną iš mokytojų verkdama. Ji pati atėjo. Ji teigė, kad jūs smurtaujate namuose, ją mušate. Mūsų pareiga buvo ne skambinti jums, o socialiniams darbuotojams ir jiems apie tai pranešti pirmiems, tą mes ir padarėme“, – įraše girdimi mokyklos direktoriaus žodžiai; jam antrina ir direktoriaus pavaduotoja.

Agnė nesutiko su jai metamais kaltinimais. Savivaldybės darbuotojas Agnės perklausė: ar ji teigia, kad du mokyklos mokytojai sukūrė visą istoriją patys, o mokyklos valdyba juos gina? Agnė atsakė teigiamai.

Savivaldybės darbuotojui pasirodė keista, kad du profesionalūs darbuotojai būtų melavę. Visgi jis pasiteiravo mokyklos direktoriaus, ar jis sutiktų priimti mergaitę atgal į mokyklą, bent kol atsiras vieta naujoje mokykloje. Direktorius atsakė neigiamai.

Savivaldybės pažadai

Savivaldybės darbuotojas, išklausęs visų dalyvaujančiųjų nuomonių, pasiūlė Agnei bent jau ateiti ir apžiūrėti alternatyvią mokyklą, kuri būtų tik laikina stotelė, kol dukrai atsirastų vieta naujoje švietimo įstaigoje. Mama nesutiko, ir susitikimas baigėsi.

Nepraėjus nė porai valandų po susitikimo Agnė sulaukė džiuginančio skambučio iš kito savivaldybės darbuotojo: pašnekovei buvo pasiūlytos trys mokyklos ir pažadėta, kad vieta kurioje nors iš minėtų mokyklų jos dukrai tikrai atsiras. Patvirtinimo ji turėjo sulaukti dar tą pačią dieną elektroniniu paštu.

Agnė tikina iš savivaldybės jokio laiško – nei elektroninio, nei paštu– taip ir nesulaukusi, tad kreipėsi į teismą. Savivaldybės atstovai laikėsi tvirtos pozicijos užstodami katalikiškos mokyklos pusę, tačiau Agnei pateikusi direktoriaus įtūžio įrašą ir visus raštiškus įrodymus, teismas nusprendė paskirti mergaitei naują mokyklą. Pašnekovės dukra buvo priimta į šalia namų esančią švietimo įstaigą.

Specialisto komentaras

Specialiųjų mokymosi poreikių ir neįgalumo informacijos ir pagalbos bei tarpininkavimo tarnybos koordinatorė (angl. SEND Infomation, Advice, Support and Mediation Service) Virginija Stukaitė-Laniauskienė sutiko pasidalyti savo nuomone apie susidariusią situaciją. Specialistė teigė, kad tokiais atvejais į mokyklą reikia kreiptis raštu, ne žodžiu, ir paprašyti atlikti tyrimą.

Pasak jos, mokykla neturėtų išmesti vaiko iš mokyklos staiga ir netikėtai, nebent aplinkybės būtų be galo rimtos ir išskirtinės. Šiuo atveju, pasak V. Stukaitės-Laniauskienės, panašu, kad mokykla neatliko išsamaus tyrimo. Gerosios praktikos pavyzdžiai sako, jog iš mokyklos šalinamas besityčiojęs vaikas, o ne tas, iš kurio buvo tyčiojamasi.

Specialistė pridūrė, jog tėvai turėtų žinoti, kad jie neprivalo leisti vaiko į bet kurią savivaldybės pasiūlytą mokyklą, nesvarbu, specialiąją ar pagrindinę. Tėvai turi teisę pirmiausia aplankyti mokyklą prieš sakydami „Taip“.

Visgi, V. Stukaitės-Laniauskienės manymu, jei mokytojai įtaria, kad vaiko padėtimi buvo piktnaudžiaujama namuose ir iškilo grėsmė vaiko saugumui, bet kuris tarnautojas turėtų vykdyti vadinamąsias „Child’s protection and Safeguarding“ procedūras, ką mokykla ir padarė. Tėvai, kol surašomas protokolas, neprivalo būti apie tai informuoti, juolab kad mokytojai kaltino pačią mamą Agnę. Socialinės tarnybos tokiu atveju taip pat turi teisę įsikišti.

Jei Agnė įtaria, kad su jos dukra buvo neteisingai elgiamasi dėl etniškumo ir ji turi tinkamų įrodymų, galima svarstyti apie diskriminacijos apeliacijos pildymą. Jei vaikas turi specialiųjų poreikių ir jis buvo dėl to diskriminuojamas, apeliacija šiuo atveju taip pat galima (ne vėliau kaip per 6 mėnesius po įvykių).

Psichoterapeutės pagalba

Psichoterapeutė Aurelija Mullier, išgirdusi šią istoriją, teigė, kad šiuo metu mergaitė yra tokio amžiaus, kai keičiasi ne tik jos kūnas, bet ir hormonai, emocijos ir net smegenų struktūra.
„Tai yra labai jautrus ir ypatingas etapas. Tikriausiai ne vienas prisimename savo paauglystę, kai nežinojome ir nesuprasdavome, kas su mumis vyksta. Kyla nors išbandyti kažką naują, bet kartu norisi ir priklausyti prie „cool“ vaikų, ne tik savo gyvenamuose rajonuose, bet ir mokykloje. Draugai tampa daug svarbesni nei tėvai, – sakė psichoterapeutė. – Deja, tai reiškia, kad jaunos mergaitės neretai ima ieškotis informacijos pasinaudodamos naujomis technologijomis ir rečiau kreipiasi į tėvus.“

A. Mullier teigimu, pornografija yra viena ieškomiausių temų tarp 11–16 metų berniukų ir mergaičių. Jauni žmonės nori prisijungti prie „patyrusių“ draugų ir dažnai tos „patirties“ pasisemia interneto puslapiuose.

Psichologei atrodo normalu, kad dvi mergaitės draugės pasidalijo savo paslaptimis ir apie tai, ką kuri veikia laisvalaikiu. Draugystė komplikavosi, kai lietuvė sulaukė kaltinimų, su kuriais ji kategoriškai nesutiko.

„Prasidėjo konfrontacija. Nukentėjo ne tik mergaitė ir mokslai. Blogiausia, kad buvo sutryptas vaiko pasitikėjimas savimi ir kitais. Manau, kad mergaitei labai reikėjo pagalbos, ir ją turėjo suteikti tiek tėvai, tiek pedagogai, tačiau jie nuo moksleivės nusisuko. Mano patirtis rodo, jog tokie atvejai nepraeina be pasekmių tiek emociniam, socialiniam gyvenimui. Mokykla ir aplinka jau pasikeitusi, tačiau paauglei reikia suteikti ir psichologinę pagalbą. Didžioji dauguma Jungtinės Karalystės mokyklų turi psichoterapeutus. Nebijokite į juos kreiptis“, – patarė specialistė.