Keblias istorijas, supančiojusias į Angliją laimės ieškoti išvykusius lietuvius, anglams policininkams narplioti padeda 26-erių teisininkė iš Klaipėdos, vadovaujanti rytų europiečiams skirtai teisinių paslaugų kompanijai. Mykolo Romerio universitete teisę baigusi Viktorija Anglijoje ne tik dirba, bet ir studijuoja – siekia magistro diplomo.

Pagrindiniai Viktorijos klientai – rytų europiečiai, dėl patirtos žalos sveikatai siekiantys gauti kompensacijas. Be kita ko, pasitaiko atvejų, kai teisinės pagalbos ieško darbdavių išnaudojami žmonės, taip pat tie, kurie pateko į eismo įvykius.

Mergina Londoną atrado dar studijuodama Lietuvoje. Baigusi pirmą kursą į Britanijos sostinę ji atvažiavo norėdama padirbėti. Ji pripažįsta, kad pakelti sparnus ją paskatino ne finansiniai sunkumai, bet charakterio savybės – noras atrasti kažką naujo.

Viktorija prisimena, kad ji karjerą pradėjo atlikdama praktiką vienoje teisines paslaugas teikiančioje įmonėje. Perpratusi vietinės rinkos subtilybes, mergina įsidarbino kitoje panašaus tipo įmonėje, kuriai vėliau ir pradėjo vadovauti.

Nagrinėjamos tik potencialios bylos

Viktorija Rokaševič
Viktorija ir jos suburta jaunų profesionalų komanda kiekvieną dieną sulaukia daugybės skambučių su prašymais padėti pačiose kebliausiose situacijose. Mergina pastebi, kad praturtėti į Angliją atvykstantys rytų europiečiai dažnai pamiršta, kad emigracijoje jų laukia ne vien tik algadieniai, bet ir realus gyvenimas su visais pliusas bei minusais.

„Apie galimas nelaimes ir nusikaltimus kažkodėl niekas nepagalvoja. Todėl kai nutinka kas nors bloga, žmonės nežino, kaip elgtis ir pasimeta“, - aiškina teisininkė.

Šiuo metu Viktorija turi keturis pavaldinius. Personalas atrinktas taip, kad galėtų bendrauti su daugumos Rytų Europos valstybių piliečiais. Todėl visi darbuotojai privalo mokėti bent dvi kalbas.
Nors įmonė orientuota į visą Rytų Europą, jos vadovė atskleidžia, kad vis dėlto net 70 proc. klientų yra lietuviai.

Viktorija juokauja, kad jos biuras, įsikūręs Haunslou rajone, tapo tarsi bendruomenės centru. „Kažkas tarp bažnyčios ir policijos nuovados. Žmonės dažniausiai čia ateina išsikalbėti“, - džiaugiasi ji.

Viktorija tikina, kad gimtinę pasiekiantys gandai, jog tautiečiai Londone gyvena labai turtingai, yra gerokai perdėti.

„Daugelis net už būtiną teisinę pagalbą sunkiai gali susimokėti. Todėl sukūriau schemą, pagal kurią iš klientų kišenės nieko neimame“, - tvirtina mergina. Įmonės specialistai prieš apsiimdami tirti bylą visada įvertina, ar teisme ieškovas laimės. Kitaip tariant, bylos, kurioms neprognozuojama pergalė, tiesiog nenagrinėjamos. Viktorija sako, kad 99 proc. bylos baigiasi sėkmingai, todėl ieškovui už įmonės paslaugas mokėti nereikia – išlaidas padengia kaltininkas.

Emigracijos grimasos: dirbančios moterys praranda kūdikius

Labai dažnai emigrantai Anglijoje susiduria su nesąžiningais darbdaviais. „Darbo teisė... Ji pažeidžiama nuolat: kasdien po penkiasdešimt ar net šimtus kartų. Bylas galėtume kelti nuolat. Žmonės išnaudojami, žmonės ignoruojami“, - atkreipia dėmesį Viktorija. Jos žodžiais, lietuvius dažnai kamuoja ilgos darbo valandos, neretai jie patiria rimtų traumų, pasitaiko atvejų, kad dirbti priverstos netgi nėščios moterys, dėl to prarandančios vaisių.

Vis dėlto teisininkė pažymi, kad anksčiau buvo dar blogiau. „Mus laikė trečiarūšiais, tačiau įrodėme, kad tokie nesame“, - pasiekimais džiaugiasi ji, pridurdama, kad anglai mėgsta samdyti lietuvius dėl jų darbštumo.

Nepaisant to, planuojančius emigruoti Viktorija perspėja: jeigu nenorite nemalonumų – rinkitės legalų darbą, tvarkingai pildykite dokumentus. Tik tuomet nelaimės atveju bus galima sulaukti teisinės pagalbos.

Traumas pelningiau gydytis ilgai

Viktorija Rokaševič
Kita įmonės veiklos sritis – kriminaliniai nusikaltimai. Viktorija pripažįsta, kad kartais ir lietuvis lietuvį sumuša. Į įmonę besikreipiančiųjų tikslas – gauti kompensaciją. „Mūsų vaidmuo yra kompensacijos gavimas. Yra tam tikra valstybinė institucija, kuri apsvarsto ir nusprendžia, ar žmonės gali gauti kompensaciją. Čia jos prasideda nuo tūkstančio svarų ir gali viršyti 10 tūkst. svarų, ypač jeigu tai buvo galvos sutrenkimas, dantų išmušimas. Dažniausiai tai būna labai rimtos traumos“, - atskleidžia teisininkė.

Populiaru sakyti, kad kur jau kur, bet Lietuvoje vairuotojų kultūra yra kone blogiausia Europoje. Viktorija su tuo nesutinka. Karas keliuose vyksta ne tik pas mus, bet ir Anglijoje. Nukentėję avarijose yra nuolatiniai į Viktorijos biurą užsukantys klientai. Per savaitę tokių atvejų pasitaiko maždaug 15.

Viktorija sako, kad Anglijoje geriau apsimoka avarijose patirtas traumas gydytis kuo ilgiau: kuo ilgesnė reabilitacija, tuo didesnė kompensacija. Ji prisimena optimistišką moterį, kuri buvo partrenkta gatvėje. Kaip sako Viktorija, jai lūžo petys, moteris patyrė galvos traumą, tačiau „dėl savo optimizmo jinai turbūt atsigavo per tris mėnesius“. O žvelgiant iš juridinės pusės, tai nėra itin naudinga.

„Tokiais atvejais paskiria nepriklausomą psichologą, kad įvertintų psichologinę žalą. Mūsų moterys visą laiką su kulniukais, visą laiką pasidažiusios. Jos gražiai atrodo, nesvarbu, ar joms ranka sulaužyta, ar ką. Ir gydytojas nemato jokių pasekmių, nes „užsitempia“ ji gražiausius drabužius pas gydytoją eidama“, - pasakoja teisininkė.

Beje, medikai taip pat yra vieni tų asmenų, kuriuos emigrantai lietuviai dažnai paduoda į teismą. Viktorija sako, kad lietuviai įpratę net ir nesant rimtiems susirgimams griebtis antibiotikų. Tačiau Anglijoje rimtas gydymas skiriamas tik po trijų ar keturių vizitų pas gydytoją. Anglijoje itin paplitęs vaistas – paracetamolis. Tačiau lietuviams toks gydymo metodas dažnai neatrodo priimtinas – jie gydytojus apkaltina aplaidumu.

Iš grožio salono išėjo subjaurota

Šiuo metu Viktorijos stalčiuje guli rimta byla dėl grožio salono specialistų aplaidumo: išvaizdi jauna mergina po gydymo lazeriu liko be antakių. „Ji be galo graži mergina. Buvo panaudotas tiesiog per stiprus spinduliavimas. Dabar visiškai dingo antakiai, blakstienos pradėjo kristi, krenta plaukai. Vos nebandė nusižudyti. Ji pati dirba grožio sferoje. Tai vienintelis dalykas, ką turi ir ką mėgsta, ir ką tikrai vertino savyje. Ir dabar ji tai prarado“, - dėsto mergina, pridurdama, kad netrukus ši byla pasieks teismą, kur Viktorija savo klientei mėgins padėti priteisti didžiulę kompensaciją.

Jos teigimu, jei ekspertas nustatys, kad žala padaryta ir smegenims, kompensacija gali siekti 1 mln. svarų.

„Daugelis emigrantų yra nusivylę Anglija ir netiki, kad čia galima prisiteisti tokius pinigus. Bet iš savo praktikos galiu pasakyti – tai tikrai įmanoma“, - džiaugiasi pašnekovė. Didžiausia kompensacija, kurią yra gavęs Viktorijos klientas – 50 tūkst. svarų. Ši pinigų suma jam priteista dėl avarijoje patirtų traumų.

Smurtas šeimoje – ne išimtis ir Anglijoje

Policiją bei teisininkus emigrantai kviečia ne tik svetimiems. Lygiai kaip ir gimtinėje – dažnai čia kyla šeiminiai konfliktai. Tačiau Viktorija teigia, kad Anglijos teisė palankesnė moterims. Kai pora žengia ant skyrybų slenksčio, ir tuomet sprendžiama, su kuo gyvens vaikai, dažniausiai teismo sprendimas palankus būna moterims.

„Labai blogai tai, kad emigrantės Anglijoje nesijaučia visavertėmis pilietėmis ir bijo skambinti policijai. Kartais būna per vėlu“, - nuogąstauja Viktorija, prisimenanti, kad dirba su kliente, kurią vyras sužalojo aštriu daiktu.

Į Lietuvą sugrįžti neketina

Po darbo Viktorija skuba pas gyvenimo draugą brazilą, su kuriuo susipažino Londone. Viktorija džiaugiasi, kad užsidirba tiek, jog savęs gali nevaržyti. Ir namus išsirinko tokius, apie kokius senai svajojo – ramiame ir saugiame miegamųjų namų kvartale.

Vis dėlto į Lietuvą sugrįžti mergina neketina. „Ne, aš negrįšiu. Nemanau (, kad grįšiu – red.past.)“, - tvirtai ištaria ji. Viktorija išduoda, kad ketina save ir toliau realizuoti teisės srityje. Planuose – advokatės pareigos tarptautinėje kompanijoje.

Laida "Emigrantai" – kiekvieną antradienį per LRT televiziją 21.15 val., iš karto po "Panoramos".

Jei turite įdomių asmeninių istorijų apie emigraciją, siųskite jas delfi@delfi.lt