Remiantis Klaipėdos savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio pateiktais duomenimis, 2006 metais mieste suskaičiuota 1 515 gyvenamųjų pastatų, o 2010 metais - 3 084. Atrodo, normalu - ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio tendencijos rodo, kad vis daugiau žmonių persikelia gyventi į augančius miestus. Tačiau iš Klaipėdos gyventojai traukėsi - šis demografinis rodiklis pastaraisiais metais žymimas tik su minuso ženklu. Remiantis oficialia statistika, Klaipėdą per penkmetį paliko apie 9 tūkst. nuolatinių gyventojų. Šių metų visuotinio gyventojų ir būstų surašymo duomenimis, uostamiestyje gyveno 161,3 tūkst., o prieš dešimtmetį - beveik 193 tūkst. klaipėdiečių. Taigi, išsiplėtusiame mieste gyventojų skaičius sumažėjo apie 16 proc.

Per tuos metus mieste dygo ne nauji pastatai, o ištisi rajonai, bet nemažai namų stovi neužbaigti, tušti arba juose užimti vos keli butai. Tą puikiai iliustruoja naujos statybos daugiaaukščiai namai, kurie vakare atrodo kaip leisgyviai - iš šimtų langų šviečia vos vienas kitas.
Tuščiame bute niekas nenaudoja vandens bei elektros, tad jų tiekėjai galimų nuostolių išvengia, tačiau bene didžiausią išlaidų dalį sudaro atsiskaitymai už energetikų paslaugas kone pusę metų trunkantį šildymo sezoną. "Kai kurie nauji pastatai "priduoti" tik iš dalies, už komunalines paslaugas moka savininkai arba su pavieniais gyventojais dėl atsiskaitymo susitariama individualiai", - sakė savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis.

AB "Klaipėdos energija" Klientų aptarnavimo centro vadovas Virginijus Zutkis mano, kad Klaipėda per pastaruosius metus tikrai neištuštėjo, o pastatų ir gyventojų skaičių atspindinti statistika aiškinama tuo, jog kai kurie žmonės turi net po 2-3 butus, be to, uostamiestyje gyvenamąjį plotą vis dažniau įsigyja kituose miestuose nuolat gyvenantys lietuviai, į pajūrį pagyventi atvykstantys vasarą. "Šiais laikais visi turi galimybę atsiskaityti net būdami nuo Lietuvos ir už tūkstančių kilometrų. Neseniai pas mus buvo Graikijoje nuolat gyvenantis klaipėdietis, turintis čia butus. Gauna elektroninę sąskaitą, sudaro debetinę sutartį ir problemų nėra", - pasakojo V. Zutkis.