Lietuvos ambasados Argentinoje, akredituotos ir Urugvajui, laikinoji reikalų patikėtinė Irena Skullerud naujai paskirtai garbės konsulei įteikė Lietuvos užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio pasirašytą konsulinį patentą.

I. Skullerud padėkojo Urugvajaus atstovams už tai, kad ši Pietų Amerikos valstybė niekada nepripažino Lietuvos aneksijos. 1946 metais Argentinai pripažinus Lietuvos inkorporavimą į Sovietų Sąjungą, Lietuvos diplomatinė atstovybė iš Buenos Airių buvo perkelta į Montevidėją. Urugvajus tapo antra tėvyne tūkstančiams lietuvių.

Montevidėjuje veikia Lietuvos ir Urugvajaus kultūros asociacija, vadinama lietuvių klubu, šiais metais atšventusi savo 75-metį, taip pat liaudies šokių kolektyvas „Ąžuolynas“, lietuvių kalbos mokyklėlė. Lietuviškoje veikloje aktyviai dalyvauja apie 100 lietuvių.

Konsulato atidarymo proga taip pat atidaryta ir lietuvių kilmės dailininkų, gyvenančių ir kuriančių Urugvajuje, dailės paroda „Tarp uostų“. Joje eksponuojami 8 menininkų darbai, kurie skiriasi savo išraiškos priemonėmis ir technika. I. Skullerud pasveikino ir įteikė atminimo dovaną vyriausiajam išeivijos menininkui skulptoriui Eduardo Lapaičiui, kurio darbuose itin ryški Lietuvos simbolika ir lietuviški motyvai. E. Lapaičio skulptūra puošia Lietuvos aikštę Montevidėjuje.