DELFI jis sutiko papasakoti savo įspūdžius iš didžiulės šventės, kuri gresia tapti didele tragedija.

- Papasakokite, kaip jaučiatės?

- Kojas, rankas turim. Visi lietuviai finišavome anksčiau. Paskutinis iš mūsų - kokios 25 minutės iki nuaidėjusių sprogimų. Tai reiškia, kad labai maža tikimybė, kad kas nors iš lietuvių būtų nukentėję. Paprastai, kai tik finišuoja draugai, jų laukiantys žmonės greitai apleidžia teritoriją. Kiek aš pažįstu, visi sveiki.

- O kaip dabar? Panika aplinkui?

- Tik baigę maratoną iš karto išvykome, esame apsistoję Bostono priemiestyje, apie 10-15 km nuo centro. Kiek teko girdėti, miesto centre evakuojami viešbučiai. Svarbu pasirūpinti dar likusiais maratono dalyviais. Tokie maratonai trunka apie 6 val., kol atbėga paskutinis bėgikas. Organizatorių laukia didžiulis uždavinys - surinkti lėtesnius bėgikus. Trasoje dar liko turbūt tūkstančiai žmonių. Aš, kaip Vilniaus maratono vienas iš organizatorių, puikiai suprantu, jog tai nelengvas uždavinys.

- Didelis renginys sugadintas?

Bostono maratonas - vienas svarbiausių ir didžiausių sporto renginių JAV. Jame bėga ne tik 27 tūkstančiai žmonių, bet yra ir fenomenalus žiūrovų skaičius -  apie pusę milijono. Šis renginys sutampa su valstybine švente, vadinama Patriotų diena. Maratonas - labai graži, taiki šventė. Dabar bandom suprasti, kas čia įvyko ir kokią tai gali turėti įtaką tiek Bostono maratonui, tiek ir kitiems, kaip antai artėjančiam Londono. Pranešama, kad ketinama peržiūrėti saugumo procedūras. Todėl, jei pasitvirtintų, kad tai teroristinis aktas, tuomet tai labai stiprus simbolinis smūgis JAV. Tai neįsivaizduojama tragedija, net jei ir aukų skaičius nebus ypatingai sukrečiantis. Tai labai didelis smūgis simbolinėms vertybėms - tarpusavio pasitikėjimui, saugumo atmosferai. 

- Atrodytų, jei jau toks renginys, turėtų būti ir saugumas užtikrintas. Ar nesijautė, nesimatė, kad pareigūnų daugiau?

- Vietinė televizija ką tik rodė komentarą saugumo eksperto. Pasak jo, tokie didžiuliai renginiai priskiriami padidintos rizikos renginiams. Bostono maratonas, kaip seniausias pasaulyje ir vienas iš šešių didžiausių, tikrai tokiems buvo priskirtas, tačiau paprastai tai būna tokios netiesioginės priemonės. Skenuojami įvažiuojančių automobilių numeriai, veidai, yra daug kamerų. Matėsi ir policijos, kareivių, ant kiekvieno kampo medikai. Bostonas apskritai JAV garsėja savo medicinos centrais, čia įsikūrę daug svarbių klinikų. Gerai bent jau, kad sužeistieji tikrai gavo tinkamą pagalbą.

- Kokios emocijos užplūdo supratus, kad nuo sprogimo skyrė vos 20 minučių?

- Mane skyrė daugiau - gal pusantros valandos, nes atbėgau greičiau. Grįžęs atsiguliau pailsėti, nes maratonas yra išsunkiantis ir svarbus įvykis. Man labai gaila tų bėgikų, kurie dėl tokio incidento negalėjo finišuoti, o ruošėsi tam kelis mėnesius. Supratimas, kad galbūt įvyko teroro aktas, atrodo kaip iš kitos planetos. Tik nubėgai savo didžiausią asmeninį išbandymą, esi euforijoje, kad pavyko įveikti tokią sudėtingą trasą, o netrukus sužinai, kad kitiems daug labiau nepasisekė. Šiame maratone visada būna tiek daug džiaugsmo ir draugiškumo - niekur taip nepalaiko bėgikų kaip čia: žmonės kavinėse ploja, pypina. Tai smūgis ir bėgimui, ir garsiam, pasiturinčiam Amerikos miestui. Tai tragedija. Šis, jei tai teroro aktas, smogė per tą vietą, kas žmonėms brangiausia.