Šių metų kovo 8 d. dingo „Malaizijos avialinijų“ lėktuvas su 239 žmonėmis. Liepos 17 d. Ukrainoje sudužo, kaip manoma, rusų remiamų teroristų numuštas kitas tos pačios skrydžių bendrovės lėktuvas su 283 keleiviais ir įgulos nariais.

G. Grušaitės pastebėjimu, pirmoji nelaimė šokiravo Vakarų pasaulį labiau nei pačią Malaiziją. „Tuo metu buvau Barselonoje parodoje, ir mano draugai vis kalbėjo: kaip tai gali būti?! Bet kai gyveni Malaizijoje ir žinai, kaip ten viskas vyksta, kokia ten korupcija, kiek apskritai ten keistų dalykų, tai manęs tas dingęs lėktuvas taip nenustebino kaip tų žmonių, kurie Malaizijoje niekada nėra buvę“, – laidoje „Aktualioji kultūra“ sakė ketverius metus Malaizijoje gyventi lietuvė.

Jos teigimu, antroji nelaimė – tai ir keistas sutapimas, kai vienų avialinijų lėktuvai dingsta per tokį trumpą laiką. „Tada žmonės pirmą kartą Malaizijoje išgirdo apie konfliktą Rytų Europoje. Šitaip numuštas lėktuvas sujungė du pasaulius, jis atvėrė malajams akis, kad jie susiję su visu pasauliu, kad globalumas veikia ne vien per internetą ir išmaniuosius telefonus“, – mano G. Grušaitė.

2010 m. G. Grušaitė debiutavo romanu „Neišsipildymas“, šiuo metu ji vieši Lietuvoje kaip viena festivalio „Vilnius Street Art“ kuratorių. Spaudai jau ruošiama antroji autorės knyga „Stasys Šaltoka: šaldytos krevetės išdžiuvusioms smegenims“.

Visą laidos „Aktualioji kultūra“ įrašą klausykite ČIA.