„Bet kai pasiruoši gyvenimo iššūkiams – juos priimi kaip dovaną – tuomet jautiesi gerai. Jei galvosi, kad mane gyvenimas nuskriaudė, tuomet ir Japonijoje, ir Egipte, ir Lietuvoje jausiesi nelaimingas“, – kalbėjo A. Dirmaitė.

Žinių radijo laidos „Salos“ viešnia į Kairą atvyko prieš trejus metus.

„Man čia patinka gyventi, įdomi šalis, tačiau viso gyvenimo čia praleisti nenorėčiau. Vis dėlto esu lietuvė, bet pagyventi keletą metų tikrai smagu“, – pasakojo pašnekovė.

Asta sako, kad ši šalis lietuviams mažai pažįstama. Šiuo metu joje gyvena apie 100 lietuvių su vaikais ir dauguma išsiskirstę po skirtingus miestus: Šarm el Šeichą ar Hurgadą. Nors tarp miestų dideli atstumai, tačiau bent per Kalėdas ir Vasario 16-ąją nemažai lietuvių susirenka pabūti kartu.

„Formalios bendruomenės nėra, nes pagal įstatymus jai turėtų vadovauti egiptietis, tačiau bendravimo netrūksta, lietuvių kalbos taip pat“, – sakė A. Drėmaitė.

Egipte gyvenančių lietuvių ypač sumažėjo po 2011 metų revoliucijos.

„Teko išgyventi ir tai, ko nesitikėjome. Šalyje revoliucija kilo vos po kelių mėnesių, kai mes atvažiavome. Tie įvykiai mums priminė Sąjūdžio laikus ir tuos išgyvenimus, kuriuos Lietuva patyrė, atsiskirdama nuo Tarybų Sąjungos. Šis įvykis mūsų gyvenimą Kaire nuspalvino dar viena spalva. Visa tai vyko netoli mūsų, bet mes tiesiogiai nesusidūrėme. Truputį buvo neramu, nes nežinojome, kaip įvykiai vystytis toliau. Tačiau baimės nebuvo“, – prisiminimais dalijosi Asta.

Po metų A. Dirmaitė su vyru grįš į Lietuvą. „Visur galima ieškoti teigiamų pusių“, – dėl to A. Dirmaitė neabejoja.

Laida „Salos“ transliuojama trečiadieniais 10.10 val.

Štai kaip atrodė Egipte vykę vieni iš neramumų: