Londoną atrado dėl finansinių problemų

Emigrantai kasdien į paslaptingą lietuvę kreipiasi ne tik atvykdami į jos namus, bet ir skambindami telefonu ar „Skype“ programa bei rašydami elektroninius laiškus. Tiesa, su Vida konsultuojasi ne tik lietuviai, bet ir kitos tautybės emigrantai.

38-erių moteris iš Lietuvos pabėgo dėl tos pačios priežasties kaip ir daugelis emigrantų – būtent dėl finansinių problemų. Kortas skaityti gebanti žiniuonė džiaugiasi Londone atradusi laisvą nišą.
Vis dėlto lietuvė sako burianti daug seniau nei atvažiavo į Didžiosios Britanijos sostinę. Vida skaičiuoja, kad Taro kortas ji varto jau 15 metų. Tačiau Lietuvoje ji viešai nesiskelbė. „Buvo toks noras išbandyti kažką naujo ir pažinti tai, kas yra nesuprantama. Labai įdomu: gyvenimas ir žmonės pasikeitė, o susidomėjimas būrimu – niekada“, - tikina būrėja.

Jos žodžiais tariant, burtininkė emigrantams labai reikalinga, o ypač pradžioje, kai kamuoja didžiausia nežinia. Vida pripažįsta, kad ir jai pačiai buvo be galo sunku persiorientuoti milijoniniame mieste. Ji prisimena, kad labiausiai ją šokiravo akivaizdžiai pastebimas kultūrų skirtumas.

Emigrantė teigia, kad klientų jai medžioti netenka. Jie patys jos ieško ilgai derindami susitikimus. Ir tik tada, kai burtininkė jaučia galinti padėti, skiria susitikimą arba duoda internetinių pokalbių programos „Skype” paskyros koordinates. Tiesa, Vida savo būrimo salono neturi, todėl susitikimai su klientais vyksta pačiose įvairiausiose vietose.

Pelnu nesiskundžia

Anot jos, netiesa, kad būrėjų pranašystėmis tiki mažai išsilavinę žmonės: „Kuo žmogus užima aukštesnes pareigas, tuo didesnė tikimybė, kad jis kreipsis į būrėją. Tai (lemia – red. past.) aukštesnis išsilavinimas, didesnis apsiskaitymas. Darbininkai gal apie tokius dalykus mažiau susimąsto. Gal jų kitoks mąstymas – labiau ribotas mąstymas. Išsilavinę žmonės dažniau kelia būties klausimą“, - pasakoja laidos herojė.

Pinigų stygiumi Vida tikrai nesiskundžia, bet atskleisti, kiek tiksliai kainuoja jos burtai, moteris nesutinka.

Vis dėlto tuo metu, kai dažnai paaiškėja, jog ateities spėjikas pasirodo esantis paprasčiausias sukčius, lietuvė tikina, kad ji šio amato ne tik uoliai mokėsi, bet, negana to, turi ir aukštesnių galių pašaukimą. Jos teigimu, gera būrėja turi pastoviai tobulėti.

Prieš ketverius metus su visa šeima – vyru ir dviem dukrom – persikėlusi į Anglijos sostinę Vida būrimo paslapčių mokėsi ir Londone. Nors anglišką pažymėjimą, liudijantį jos gebėjimus, gavo, tačiau tų kursų kitiems moteris nerekomenduoja, kadangi viską, ką juose girdėjo, ji jau žinojo anksčiau.

Moterims ramybės neduoda meilė, vyrams – karjera

Gyvendama Lietuvoje Vida turėjo savo verslą, todėl magiškų galių viešai nedemonstravo. O Londone ši veikla tapo pagrindiniu jos pragyvenimo šaltiniu. Tačiau net ir esant tokioms aplinkybėms ji sako galinti pati diktuoti sąlygas. „Niekada nebuvau ir nebūsiu lengvai prieinama. Pati renkuosi savo klientus”, - pabrėžia paslaptinga tamsiaplaukė, pridurianti, kad sutinka dirbti tikrai ne su kiekvienu į ją besikreipiančiu.

Vida atskleidžia, kad dažniausiai į ją kreipiasi moterys. Labiausiai joms ramybės neduoda meilė. Tačiau pasitaiko atvejų, kai jų klausimai būna ir kur žemiškesni. „Labai dažnai tenka ieškoti atsakymų į klausimą: ką man dabar daryt? Vyras išėjo, o aš pinigų neturiu. Kur man eiti? Dažnai duodu ir praktinių patarimų“, - atskleidžia žiniuonė.

Gyvendama Londone Vida išnarpliojo ne vieną emigrantų meilės trikampį. Būtent jos žodis buvo paskutinis, kai pasimetusios moterys nepajėgdavo nuspręsti, kurį iš vyrų rinktis.

Pasitaiko ir tokių klienčių, kurios būrėjai pateikia patinkančių vyrų nuotraukas ir prašo padaryti taip, kad šie jas pamiltų. Moteris sako, kad tam tinkančių burtų yra, tačiau to daryti ji nerekomenduoja, nes gali atsitikti taip, kad vėliau taip geidžiamas žmogus pasirodys esantis nieko vertas.
O į Vidą besikreipiančių vyrų problemos visai kitokios: pirmiausia verslas, pinigai ir karjera. Ir tik po to romantika. Moteris pastebi, kad net ir protingiausi verslo genijai sutarčių kartais nedrįsta pasirašyti prieš tai nepasikonsultavę su ja.

Šmėklos – ne Vidos sritis

Vis dėlto yra situacijų, kuriose net ir Vida jaučiasi bejėgė. Jei sename name vaidenasi, jo šeimininkai į lietuvę gali net nesikreipti. „Londone yra labai daug senų keistų namų, į kuriuos atsikraustę žmonės mato keistus dalykus. Sakykime, vaidenasi. Čia aš jau nebegaliu padėti. Tiesiog galėčiau patarti išsikraustyti. Tokiais dalykais užsiima egzorcistai. Todėl geriausia kreiptis į kunigą. Tai gan sunkūs atvejai, todėl patarčiau kreiptis į specialistus“, - aiškina būrėja.

Moteris tikina nenorinti žmonių gąsdinti bauginančiomis pranašystėmis, todėl jei ir pamato kažką negero, kai kada tai ir nutyli. „Visada smagu išburti gerus dalykus. Kai pamatau kažką nesėkmingo, labai ilgai galvoju, kad gal reikėjo kitaip skaityti, gal reikėjo visai kitaip interpretuoti, o gal aš klystu. Geriau jau aš klysiu, nei žmogui kažką pasakysiu – būna ir nutyliu. Nemėgstu blogų dalykų žmonėms sakyti“, - pripažįsta moteris.

Vis tik yra viena sritis, kurioje emigrantai Vidos patarimais aklai nesiremia: lietuviai dažniausiai patys nusprendžia, kada ateina metas sugrįžti į Lietuvą. O kol kas į gimtąjį Kauną grįžti neketina ir pati būrėja.

Laida „Emigrantai“ – kiekvieną antradienį 19.30 per LRT televiziją.