DELFI primena, kad triukšmas kilo dėl to, jog penktadienį vykstančio Mis Lietuva JK konkurso nugalėtoja galės varžytis dėl Mis TSRS nugalėtojos titulo.

Ambasada gavo susirūpinusių Lietuvos piliečių, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje skundų telefonu, elektroniniu paštu ir socialinės žiniasklaidos kanalais, kuriuose jie išreiškia stiprų nepasitenkinimą šio renginio organizatorių elgsena pateikiant iškraipytus istorinius faktus apie Lietuvos sovietų okupaciją.

„Svarbu pažymėti ir tai, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė niekada nepripažino Lietuvos priverstinio įtraukimo į SSSR. Todėl ambasada mano, kad lietuvių merginų kvietimas dalyvauti renginyje, pavadintame Sovietų Sąjungos vardu rodo didžiulę nepagarbą atkurtai Lietuvos nepriklausomybei ir išduoda atminimą tų žmonių, kurie kovojo ir žuvo už Lietuvos laisvę“, – teigia ambasada.

„Todėl reikalaujame organizatorių išimti „Lietuvos“ vardą iš Jūsų organizuojamo konkurso, įskaitant internetiniame puslapyje www.missussr.co.uk paskelbtą informaciją“, – sakoma pranešime.

Lietuvos ambasada teigia suprantanti, kad įprastai grožio konkursai organizuojami tarpusavio supratimo, pagarbos vienas kitam ir įvairių kultūrų žmonėms skatinimui. „Liūdna pažymėti, kad šiam grožio konkursui organizatoriai suteikė netinkamą politinį ir istorinį kontekstą“, – teigiama pranešime.

Organizatorė: nesitikėjau tokios reakcijos

DELFI susisiekus su konkursą organizuojančios įmonės „Julia Boo Parties“ atstove Julia Boo, ši teigė, kad neigiamos reakcijos iš lietuvių nesitikėjo.

„Tai tik grožio konkursas. Nei aš asmeniškai, nei mūsų kompanija nenorėjo, kad čia būtų įvelta politinių diskusijų“, - kalbėjo pašnekovė.

„Bet žinote, nereikėtų galvoti, kad sulaukėme iš lietuvių tik neigiamos reakcijos. Šis renginys priimamas ir teigiamai, ypač iš merginų, kurios dalyvaus konkurse. Mes jų nevertėme dalyvauti šiame konkurse, jos pačios to labai norėjo“, - tvirtino konkurso organizatorė.

Pasak jos, išgirdus neigiamas reakcijas iš Lietuvos apie lietuvaitės dalyvavimą „Miss USSR UK“ konkurse, iš renginio skrajučių, plakatų buvo pašalinta Lietuvos vėliava.

Taip pat „USSR“ žodžio nebus galima aptikti ir penktadienio vakarą vyksiančiame „Mis Lietuva JK“ konkurse.

Tačiau, ar bus keičiamas „Miss USSR UK“ konkurso pavadinimas, pašnekovė kol kas negalėjo atsakyti: „Ne viena aš organizuoju renginį. Turime ir kitų partnerių. Turiu pirma pasikalbėti su jais, diskutuoti ir nuspręsti, kaip daryti geriau“.

Visgi J. Boo teigė, kad naują pavadinimą konkursui, kuriame žada dalyvauti 18 merginų iš buvusių Sovietų Sąjungos šalių, gali būti sugalvoti sunku.

Pasiteiravus, ar netiktų renginiui pavadinimas „Miss Eastern Europe UK“ (liet. Mis Rytų Europa JK), pašnekovė tikino, kad konkurse dalyvaus merginos ir iš tolimesnių šalių, kaip Kazachstanas.