Keistas rytas

Paskutinį kartą 2007 metais išsiveržęs Keludo vulkanas, esantis Javos salos rytuose, vėl nubudo penktadienį, apie vidurnaktį vietos laiku. „Nieko neįtarėme, tik vakar vakare buvo labai keisti debesys, visiškai primenantys zebro motyvus. Vakarieniaudami nusistebėjome, kad tokio dangaus dar nei čia, nei Europoje matyti neteko“, – teigė Raimonda Aliulytė, jau pusantrų metų gyvenanti Indonezijoje. Nei vienas iš penkių Džakartos mieste gyvenančių lietuvių vulkano išsiveržimo negirdėjo ir nepajuto trenksmo ar žemės drebėjimo.

Rytą pabudusius žmones šokiravo aplinka, pasidengusi vulkaninėmis dulkėmis.

„Pabudau apie šeštą, nes mano namuose kalbėjosi daug žmonių. Išeinu ir matau, kad dar tamsu, nors tokiu laiku paprastai saulė jau būna patekėjusi, bet viskas žiba balta spalva. Pagalvojau, gal sniegas“, – pasakojo R. Aliulytė.

Indonezijoje studijuojanti Eglė Kordiukovaitė sakė pabudusi apie dešimtą valandą ryto ir pirmiausia taip pat nustebusi dėl vaizdo pro langą, kieme nulaužtų medžių.

Mergina sėdusi ant dviračio nusprendė apvažiuoti apylinkes, patikrinti kiek rimta yra situacija. Eglė pasakoja, jog ją labiausiai stebino vietiniai vaikai, kurie su pižamomis, basomis kojomis žaidė vulkano dulkėse. „Atrodė, jog jie tikrai elgiasi taip, kaip elgiasi žmonės pirmą kartą matydami sniegą. Galvojau sau, kada gi pradės daryti dulkių angelus ant žemės sugulę“, – pasakojo mergina.

Vietiniai indoneziečiai pasakojo, jog tiek daug vulkaninių dulkių dar nėra tekę matyti, nes per vulkano Merapio išsiveržimą 2010 metais, kuris nutolęs tik 40 km nuo Džakartos, dulkių sluoksnis buvęs trigubai mažesnis. Šiuo metu vulkaninių dulkių sluoksnis yra 5-7 cm, o daugiausiai bėdų sukelia vėjas, keliantis dulkių debesis aukštyn.

Keičia planus

Indonezijoje keliaujanti Sigita Karpenkaitė šį rytą turėjo skristi iš Balio salos į Džakartą, tačiau atvykusi į oro uostą sužinojo, jog skrydis atšauktas dėl oro sąlygų.

Nieko daugiau neaiškinę oro uosto darbuotojai dar kelias valandas atidėjinėjo skrydžius, tačiau galiausiai visi skrydžiai į Javos salą buvo atšaukti.

„Labiausiai gaila, kad dėl šios ekstremalios situacijos tenka keisti atostogų planus bei prarasti pinigus už bilietus, nes dėl force major situacijos bilietai nebus kompensuojami“, – sakė S. Karpenkaitė. Darbuotojai pranešė, jog Džakartos oro uostas yra uždaromas bent trims dienoms.

R. Aliulytė, penktadienį planavusi švęsti savo gimtadienio vakarėlį, teigė, jog šios idėjos veikiausiai atsisakys.

„Vairavimo sąlygos ekstremalios, sutemus iš viso nieko nesimatys, tad nenoriu, jog žmonės rizikuotų sveikata dėl linksmybių“, – sakė mergina.

Dieną prieš iš Džakartos rytų pusėn išvykusios Erika Matuizaitė ir Akvilė Kazlauskaitė buvo nustebusios, kai sulaukė nerimastingo skambučio dėl saugumo ir vulkano išsiveržimo. Kali baru miestelyje, esančiame 300 km labiau į rytus nuo išsiveržusio Keludo vulkano, keliaujančios merginos teigė, jog jų aplinkoje nėra nei dulkių, nei panikos dėl šalia vykstančių kataklizmų.

Padėtis – ekstremali

„Į vakarėlį manau neatvažiuosiu, nes padėtis Parangritis gatvėje yra tragiška“, – telefonu teigė P. Junas. Išvažiavus į didžiąsias gatves matomumas buvo vos 0,5-1 metro, o pravažiavus automobiliui ar greičiau praskriejus motoroleriui aplinkui iš viso nieko neįmanoma matyti.

Vietiniais kanalais žmonės yra skatinami likti namuose, gatvėse žmonėms dalinamos apsauginės kaukės, per garsiakalbius pranešama apie ektremalias vairavimo sąlygas, prie didžiųjų sankryžų budi policijos ekipažai, žmonės savanoriškai reguliuoja eismą.

„Aš nebuvau pasiruošusi ekstremalioms sąlygoms, nes namie neturėjau jokio maisto ar bent jau užpilamos sriubos, todėl teko važiuoti į parduotuvę, esančią apie 3 kilometrus nuo mano namų“, – teigė R. Aliulytė. Mergina pasakojo, jog ne tik ji viena, bet ir daug vietinių žmonių užgulė parduotuves bandydami apsirūpinti maisto atsargomis.

Daugelis augalų, neatlaikiusių vulkaninių dulkių svorio, nulūžo, ypač bananų medžiai ir mažos palmės. Penktadienį Džakartoje neveikia mokyklos, kitos valstybinės institucijos, daugelis žmonių neatidarė savo parduotuvėlių ir maitinimo vietų.

Kas vyksta dabar

Daugelis žmonių šluoja dulkes bei kelius laisto vandeniu. E. Kordiukovaitė pasakojo, jog vulkaninės dulkės nėra paprastos dulkės, nes patekusios į kvėpavimo takus ar akis sukelia niežulį, burnoje lieka sieros skonis, o ant kūno nusėdusios dulkės itin džioviną odą.

„Padėtis nėra itin sudėtinga, visi labiau nustebę, nei išsigandę, svarbu būtų, kad ir mūsų giminaičiai bei draugai, esantys Lietuvoje, nesijaudintų, mes tikrai savimi čia pasirūpinsime. O dabar, tiesiog visi laukiame lietaus“, – teigė R. Aliulytė, kuri jau sulaukė skambučių iš Lietuvos.

DELFI primena, kad Indonezijoje evakuojama apie 200 tūkst. žmonių Javos saloje išsiveržus ugnikalniui. Uždaryti oro uostai, įvesti kiti ribojimai. Aplinkinės gyvenvietės paskendo pelenuose.

Tankiai gyvenamoje Indonezijos Javos saloje ketvirtadienio vakarą išsiveržus ugnikalniui, didžiulis pelenų stulpas pakilo į 17 kilometrų aukštį ir privertė uždaryti tris oro uostus.

Atsibudo Keludo ugnikalnis, esantis už 140 km į pietus nuo antrojo pagal dydį Indonezijos miesto Surabajos, kuri yra didelis pramonės centras.

Išsiveržimo debesis buvo matomas net už 9 kilometrų į vakarus nuo ugnikalnio. Dėl vulkaninių pelenų teko uždaryti oro uostus Surabajos, Jogjakartos ir Solo miestuose.