Pagrindinė šios švietimo naujovės užduotis – palengvinti skirtingų tautų atstovų bendravimą, nes daugeliui žmonių trūksta elementarių kalbos žinių, kad jie galėtų ne tik sėkmingai susirasti darbą, bet ir pabendrauti su namo kaimynais.

Dėl Europos Sąjungos plėtros ir Jungtinės Karalystės svetingumo atvykėliams, poreikis rengtis anglų kalbos kursus žmonėms, kurių gimtoji kalba nėra anglų, pastaraisiais metais išaugo kelis kartus.

Pernai į JK gyventi atvyko apie 190 tūkstančių žmonių, didžioji dalis kurių – emigrantai iš Rytų Europos, kurios šalys viena po kitos jungiasi prie ES. 2006-aisiais atvykėlių buvo kur kas mažiau – apie 145 tūkstančius. Manoma, kad emigrantų yra kur kas daugiau, nei skelbia oficiali statistika.

Siūloma įvesti nemokamas anglų kalbos pamokas tiems žmonėms, kurie nėra gabūs kalboms ir dėl to turi mažiausiai šansų prisitaikyti naujoje aplinkoje. Esą nuolat gyventi JK nusprendę žmonėms, kurie prisideda prie šalies ekonomikos augimo, turi teisę į pilnavertį gyvenimą.

Tačiau trumpam dirbti į JK atvykę emigrantai turės sumokėti dalį studijoms išleistų pinigų. Tikimąsi, kad jie galės padengti 37.5 procento išlaidų, susijusių su jų apmokymu. Paprastai standartinių anglų kalbos kursų (ESOL) kaina siekia 900 svarų. Pasiūlymas rengti masinius kalbos kursus netrukus bus svarstomas JK finansų ministerijos.