Nors ambasada pasą žada padaryti ilgiausiai per porą mėnesių, žmonės dokumentų laukia ir po pusę metų, kiti, viską metę, net skrenda dokumentų tvarkytis į Lietuvą. „Tiesa“ aiškinosi, kodėl taip sudėtinga Londone pasigaminti asmens tapatybės dokumentus.

Kristina Piličiauskaitė iš Londono į Lietuvą turėjo skristi liepos 12 dieną. Pas močiutę į kaimą šalia Tauragės pirmą kartą turėjo vykti ir jos aštuonių mėnesių sūnelis, tad moteris dar pavasarį Lietuvos ambasadoje Londone ėmėsi jam daryti pirmąjį pasą.

„Galvojau, nuvažiuosiu greitai, pasidarysiu pasą čia ir jokių problemų nebus“, – sakė K. Piličiauskaitė. Ambasadoje prašymą išduoti lietuvišką gimimo liudijimą (be jo nedaromas pasas – aut. past.) ir pirmąjį pasą moteris užpildė gegužės 8 dieną.

„Sako, kad per du mėnesius pasas tikrai bus. Aš jiems dar pasakiau, kad liepos 12 dieną turiu bilietus į Lietuvą, ir jie garantavo, kad čia ilgiausiai tiek užtrunka paso gamyba“, – apie ambasados darbuotojų pažadus pasakojo jauna mama.

Nors vaiko pasą paštu moteris turėjo gauti vėliausiai liepos 8 dieną, jos pašto dėžutėje tądien dulkes pustė Anglijos vėjai.

„Nežinau, kokioje stadijoje yra jūsų pasas“, – tokio atsakymo iš ambasados darbuotojų sulaukė į įstaigą paskambinusi moteris. Po kelių valandų ji sulaukė antrojo skambučio iš ambasados – paaiškėjo tai, ko K. Piličauskaitė labiausiai bijojo – jos paso Lietuvoje esą niekas dar nepadarė.

„Ambasados darbuotoja kaip kirviu nukirto: nieko nežinome ir už nieką neatsakome. Tiesiog pasakė, kad mano paso nėra ir daugiau jokios informacijos nesuteikė“, – skundės moteris.

Išvyko, bet neturi kaip grįžti

Jai teko skubiai sūnui daryti laikiną kelionės dokumentą.

„Likus iki skrydžio trims dienoms, trečiadienį skubėjau į ambasadą, bet kadangi prasidėjo transporto streikas, visi traukiniai iš Barkingo vėlavo ir kol aš nusigavau iki ambasados, pavėlavau penkiomis minutėmis – ji buvo užsidariusi. Ketvirtadienį vyko metro streikas – niekas nevažiavo.

Penktadienį kėliausi šeštą valandą, kad tik devintą valandą būčiau ambasadoje, – dokumentų gamybos nuotykius pasakojo K. Piličiauskaitė. – Su vaiku pati viena ten trenkiausi, nulėkiau į ambasadą, pridaviau dokumentus, žmonių milijonas, karšta, visi kaip silkės stovi, vaikai rėkia klykia. Po kokių dviejų su puse valandų man pagaliau išdavė kelionės dokumentą, o sekmadienį išskridau į Lietuvą“.

Tačiau su laikinu kelionės dokumentu rugpjūčio 11 dieną į Londoną K. Piličiauskaitė su sūnumi grįžti negalės. Tad nusispjovusi ant ambasados darbuotojų tempo, pasą vaikui moteris nusprendė pasidaryti Tauragėje. Tik pirma jai reikėjo apsimesti, kad pametė vaiko gimimo liudijimą, kuris jau gulėjo padarytas Vilniuje. Tiesa, K. Piličiauskaitė jo nė akyse nematė.

„Pažįstama darbuotoja Tauragėje ištraukė visus mano duomenis. Pasirodo, gimimo liudijimas mano vaikui buvo pradėtas daryt liepos 11 d., šeštadienį, kai aš, liepos 10 d., nuvažiavusi į ambasadą darytis laikino kelionės dokumento ir pradėjau kelti triukšmą. Kur šitie dokumentai buvo nuo gegužės 8 dienos? – piktinosi moteris. – Arba ambasada neišsiuntė, arba Vilnius užstrigo. Bet aš labai abejoju, nes viena moteris, kuri dokumentus padavė dviem savaitėm vėliau už mane, pasus gavo birželio vidury.“

Su išduotu gimimo liudijimo dublikatu moteris nuvyko į pasų poskyrį ir ten paaiškėjo dar įdomesnių detalių.

„Moteris atsidarė sistemą pildyti dokumentus ir sako: „Palauk, nieko nesprantu, liepos 16 d. yra užklausa pradėti daryti pasą – siuntimo adresas – Londonas“, – ambasados darbo spartumu negalėjo atsitebėti lietuvė.

„Įsivaizduokite, tik liepos 16 d. – tada, kai aš ambasadoje pradėjau viską judinti – jie pradėjo daryti“, – pykčio neslėpė lietuvaitė.

Pasas išduotas laiku

Kaip „Tiesai“ aiškino Lietuvos ambasados Jungtinėje Karalystėje atstovas Gvidas Venckaitis, pirmasis pasas vaikui išduodamas tik įtraukus jo gimimą į apskaitą Lietuvoje ir išdavus jam lietuvišką gimimo liudijimą. Tam reikalingi dokumentai ambasadoje esą yra išnagrinėjami ir Lietuvos institucijoms išsiunčiami per dešimt dienų.

„Konkretaus termino, per kurį gimimas turi būti įtrauktas į apskaitą, įstatymas nenumato, tačiau įprastai tai trunka iki mėnesio“, – sakė G. Venckaitis.

Sutvarkius šiuos dokumentus, dokumentų gamybos estafetę perima Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyba – jie pasą turi pagaminti ne vėliau nei per mėnesį.

Gavusi naujutėlaitį pasą atgal į Londoną, ambasada jį per tris dienas išsiunčia piliečiui. Visas procesas, anot ambasados darbuotojo, paprastai užtrunka du mėnesius.

„Būtent tie „du mėnesiai“ ir yra nurodomai kaip orientacinis terminas. Garantuoti, kad pasas tikrai bus gautas per šį laikotarpį, negalime ir tokios garantijos piliečiams nėra teikiamos“, – „Tiesai“ sakė G. Venckaitis.

Nors „Tiesos“ žurnalistė ambasadai Londone K. Piličiauskaitės duomenų neperdavė, o tik nupasakojo jos istoriją, moters situacija įstaigai buvo itin gerai žinoma.

„Jūsų pateiktu atveju užtruko gimimo įtraukimas į apskaitą Vilniaus civilinės metrikacijos skyriuje. Norėtumėme informuoti, jog šiuo metu, liepos 22 dieną, pasas jau yra išsiųstas vaiko tėvui“, – patikino G. Venckaitis.

K. Piličiauskaitė taip pat patvirtino, kad vaiko dokumentus į Lietuvą atveš vyras.

„Lietuvoje gyvenu kaimelyje, man dokumentų tvarkyti reikia važinėti po 60 kilometrų į Tauragę, vieną dieną važiavau net du kartus. Londone ir į ambasadą lėkiau pasą darytis – jau dvylika svarų, po to skubėjau laikino kelionės dokumento – vėl dvylika, vis tiek eina pinigai. Plius su mažu vaiku, ambasadoje stovim, pilna žmonių. Ir kad nors atsiprašytų – baik tu, nebuvo net tokios kalbos, net užsiminimo tokio“, – nuoskaudos neslėpė moteris.

Ji vaiko dokumentams išleido mažiausiai 120 svarų, neskaičiuojant kelionės išlaidų Lietuvoje.

Paso – į Lietuvą

Problemų dėl pasų keitimo ambasadoje kilo ir 29-erių Laurai Šimkutei su vyru.

Pora lapkritį netikėtai susiplanavo tolimą kelionę į Indiją, kuriai buvo reikalingi mažiausiai pusmetį galiojantys pasai. Tačiau jos vyro pasas galiojo vos tris mėnesius, tad jis tuoj pat nuvyko į Lietuvos ambasadą Londone dėl paso skubos tvarka išdavimo.

„Jam atsakė, kad jei paso reikia skubos tvarka, važiuokite į Lietuvą. Taip ir išėjo, kad vyrui reikėjo užsisakyti bilietus, grįžti į Šiaulius ir pasidaryti pasą“, – pasakojo moteris.

Pačios L. Šimkutės pasas baigia galioti rugsėjo pabaigoje, tad moteris dar gegužės pradžioje internete užpildė anketą naujam dokumentui gauti ir jai buvo paskirtas susitikimo laikas Lietuvos ambasadoje Londone.

„Pasikeitė planai darbe ir aš negalėjau atvykti į ambasadą nustatytu laiku. Jiems apie tai pranešiau iš anksto, bet man pasakė, kad jei dabar negaliu atvykti, gausiu dviejų savaičių nuobaudą – tiek laiko negalėsiu užsiregistruoti kitam susitikimui“, – sakė L. Šimkutė.

„Tai nėra bauda, o registravimo sistemos apsauga nuo piktnaudžiavimo. Turimos registracijos neatšaukus, kitam susitikimui galima užsiregistruoti tik po dviejų savaičių“, – situaciją patikslino ambasados atstovas G. Venckaitis.

„Galvoju, palauksiu aš tas dvi savaites. Tą pačią dieną nuėjau pildyti anketos, kad man paskirtų kitą susitikimą – laisvų vietų nebuvo iki pat rugpjūčio. Nė vienos vietos, absoliučiai. Tikrinau kiekvieną dieną, galvojau, gal pasitaikys, bet štai ir dabar iki pat spalio nėra laisvų vietų“, – sakė moteris.

Ji, kaip ir vyras, priversta paso važiuoti pasikeisti į Lietuvą.

„Man pasas dabar kainuos apie 400 svarų, nes grįžti rugsėjį į Vilnių kainuos mažiausiai 200 svarų“, – piktinosi L. Šimkutė, kuri nesupranta, kodėl ambasadoje asmens dokumentai nedaromi skubos tvarka.

„Net elementarios tapatybės kortelės negaliu išsiimti Londone, nes jie sakė, kad čia nedaro. Bet, kaip supratau, pasai bet kokiu atveju daromi Lietuvoje – kodėl ten negali padaryti ir kortelės?“ – klausė L. Šimkutė.

Anot G. Venckaičio, būtent dėl to, kad dokumentai gaminami Lietuvoje ir jų gabenimas į Lietuvą užtrunka, ambasada Londone asmens dokumentų skubos tvarka neišduoda.

Ambasadoje – eilės

Remiantis ambasados pateiktais duomenimis, nuo gegužės 1 iki birželio 30 dienos ambasadoje priimti 1724 prašymai išduoti arba pakeisti pasą ar asmens tapatybės kortelę. Šiuo metu iš Migracijos valdybos ambasada dar laukia 147 pasų/asmens tapatybės kortelių. Be to, per minėtą laikotarpį taip pat priimti papildomi 1405 prašymai dėl asmens grįžimo pažymėjimo išdavimo, bet šie dokumentai įprastai išduodami tą pačią dieną.

„Nepaisant žymiai padidėjusio krūvio, visi ambasadoje spausdinami dokumentai piliečiams išduodami laiku“, – sakė G. Venckaitis.

Vis dėlto ambasada pripažįsta, kad šiuo metu 2-3 savaitėmis ilgiau nei įprastai užtrunka pasų/asmens tapatybės kortelių išdavimas, kai išduodant dokumentą yra būtina įtraukti vaiko gimimą į apskaitą arba apskaityti užsienio valstybėje sudarytą santuoką Lietuvoje civilinės metrikacijos skyriuje (CMS). Dėl uždelsimo esą kaltas metrikacijos skyrius.

Visiems, kam reikia naujų ar pasikeisti senus asmens dokumentus, valdininkai pataria tuo pradėti rūpintis mažiausiai prieš keturis mėnesius iki dokumento galiojimo pabaigos.