Tai matyti ir iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) surinktų duomenų. Akcizo mokesčio už cigaretes šiemet Lietuvoje surinkta kone dvigubai daugiau nei pernai.

Pernai per pirmąjį metų pusmetį iš šių rūkalų gauta 187,5 mln. Lt akcizo mokesčio, o šių metų pirmąjį pusmetį – jau per 347 mln. Lt.

Pripažįstama, kad tokį šuolį lėmė ne tik nuo kovo daugiau nei 23 proc. padidėjęs akcizas cigaretėms, bet ir atsivėrusi Šengeno erdvė. VMI skaičiuoja, kad dėl padidėjusio akcizo surinkta daugiau nei 108,9 mln. Lt.

Atėmus šią įtaką, cigarečių pardavimas išaugo 27,1 proc. ir į biudžetą atnešė papildomus 43 mln. Lt.

„Statistiniai duomenys rodo, kad gyventojų cigarečių vartojimo augimo tempai nėra dideli. Darytina prielaida, kad cigarečių realizacijos didėjimui turi įtakos ir tai, kad dėl įstojimo į Šengeno erdvę, galima laisviau nusivežti cigarečių į Airiją, Jungtinę Karalystę ir kitas Europos Sąjungos (ES) šalis, kur dirba labai daug lietuvių", – DELFI sakė VMI Atrankos ir paramos auditui skyriaus vedėja Rūta Giedrienė.

Muitinės departamento Ryšių su visuomene skyriaus viršininkė Henrika Rukšėnienė DELFI sakė, kad į Didžiąją Britaniją, Airiją, Prancūziją ir kelias kitas ES nares negalima įsivežti daugiau nei 200 cigarečių – 10 pakelių.

Šis apribojimas numatytas Lietuvos stojimo į ES sutartyje. „Patikrinimo metu suradus daugiau, teks sumokėti muitą", – sakė ji.

„D. Britanijoje studijuojantys draugai visada prašo atvežti cigarečių ir patys vežasi iš Lietuvos tiek, kiek gali. Paskutinį kartą skraidinau du blokus. Draugai, parduodami truputį pigiau nei parduotuvėse, dar ir užsidirba", – DELFI pasakojo vilnietė Aistė.

D. Britanijoje pakelis rūkalų kainuoja apie 5 svarus (per 21 Lt – DELFI).

Statistikos departamento atlikto tyrimo duomenimis, 2005-2007 m. šalies vieno 15 metų ir vyresnio gyventojo tabako gaminių cigaretėmis suvartojimas kasmet didėjo 1-2 proc., o 2005 m. pirmojo pusmečio pardavimai augo 22,2 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, 2006 m. – 13,1 proc., 2007 m. – 5,2 proc.