Vis dėlto tarp populiariausių darbo krypčių išlieka ne naujai atsivėrusi Vokietija, o Anglija, Norvegija bei kitos Skandinavijos šalys. Labiausiai lietuviai šiuo metu veržiasi į Norvegiją, nes čia dabar mokami didžiausi atlyginimai. Tačiau darbas šioje valstybėje turi savų niuansų. "Išvykimas nėra greitas. Reikia laukti kelis mėnesius. Be to, Norvegijoje įsidarbinti galima tik trims keturiems mėnesiams. Ilgesniam laikui darbdaviai nepasirašo sutarties ir paprastai jos nepratęsia. Jeigu tai darytų, jiems tektų mokėti ir didesnį atlyginimą ir suteikti didesnes socialines garantijas", - aiškino R.Biliukaitė.

Antroje vietoje būtų Anglija. Į šią šalį padirbėti žemės ūkyje, fabrikuose ar aptarnavimo srityje vasarą išvyksta daug lietuvių studentų. Vykti iš Lietuvos, pasak R.Biliukaitės, vilioja ne tik užsienyje siūloma alga, kuri gal nėra daug didesnė, nei galima gauti Lietuvoje, bet daug pigesnis pragyvenimas. Anglijoje nuomotis būstą be komunalinių mokesčių per savaitę atsieis 32 svarus (apie 125 litus), o gana padoriai maitintis užtektų 25 svarų (maždaug 97 litų).

"Aulinos" vadovė pasakojo, kad nemažai lietuvių nepakelia darbo užsienyje sąlygų, nes važiuodami iš Lietuvos galvoja tik apie pinigus, bet ne apie darbą. Agentūros vadovės nuomone, išvykęs iš šeimos aplinkos, dažnas lietuvis vyras palūžta, visiškai apsileidžia: nebeskalbia, nesiprausia, pradeda smirdėti. "Atrodo, kad apie mūsų vyrus visą gyvenimą namuose šokinėja žmonos, ir atsiskyrę jie nebetenka socialinių įgūdžių. Juk užsienyje tenka gyventi po kelis kambaryje, "Aulina" taip pat neatvyks kojinių išskalbti... Žodžiu, lietuviai vyrai nemoka gyventi vieni su kitais atsiskyrę nuo savo šeimos. Jie nemoka prisitaikyti ir nenori prisitaikyti vieni prie kitų", - žiauriai lietuvio emigranto portretą tapė R.Biliukaitė.

Kaip „Lietuvos žinias“ informavo Statistikos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Stolytė, per šešis šių metų mėnesius iš Lietuvos išvykimą deklaravo 27 tūkst. 649 asmenys. Pernai per tą patį laikotarpį išvyko 35 tūkst. 793 asmenys. Jungtinė Karalystė ir Airija - patraukliausios valstybės, į kurias iš Lietuvos išvyksta didžioji dalis emigrantų.