Dalios Matulaitės sukurtas paminklas Jadvygai ir Jogailai stovės istorinėje Budapešto vietoje – prie vienų iš pagrindinių senamiesčio vartų, Budapešto pilies papėdėje esančiame Europos parke. Idėjos autorius, buvęs Lietuvos ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška sako, kad Jadvygos ir Jogailos santuoka buvo lemtinga Lietuvai, padėjusi Jogailai apsispręsti krikštą priimti iš Krokuvos, o ne iš Maskvos.

Paminklas vaizduoja du ant pjedestalo sėdinčius valdovus – Vengrijos karaliaus dukrą Jadvygą ir Lietuvos kunigaikštį Jogailą, kuris po santuokos tapo ir Lenkijos karaliumi. Lenkijos karalienė Jadvyga - Vengrijos karaliaus Liudviko Didžiojo dukra.

Paminklą atidengs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius su kolega vengru Janos Martonyi ir Lenkijos užsienio reikalų ministru Radoslawu Sikorskiu.

Paminklo, kurio pagrindinis rėmėjas - Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas, atidengimas - vienas svarbiausių akcentų Vengrijoje pristatant Lietuvos kultūrą ir istoriją pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu.

Ministras Budapešte lankysis spalio 30-31 dienomis su oficialiu vizitu, be paminklo atidengimo ceremonijos dalyvaus ir regioniniam bendradarbiavimui skirtuose renginiuose.

Vizito metu ministras dalyvaus Višegrado ketvertui pirmininkaujančios Vengrijos iniciatyva rengiamame Višegrado, Vakarų Balkanų, Austrijos ir Turkijos užsienio reikalų ministrų susitikime, kuriame bus diskutuojama apie ES plėtros aktualijas ir perspektyvas.

Be to, Lietuvos diplomatijos vadovas pasveikins 18 valstybių jungiančios regioninio bendradarbiavimo organizacijos - Centrinės Europos iniciatyvos - ministrų susitikimo dalyvius.

Lietuvos ir Vengrijos užsienio reikalų ministrų susitikime ketinama aptarti dvišalį ir regioninį bendradarbiavimą, Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai eigą, pasirengimą ES ir Rytų partnerystės valstybių vadovų susitikimui bei kitus aktualius ES ir tarptautinės politikos klausimus.